Szeged, Huszár Mátyás rakpart, rakpart, lezárás, Tisza, vízállás, árad, áradás

Hivatalos: hétfőn megnyitják az autósoknak a szegedi rakpartot

Helyi hírek Ország

Hétfő reggel 6 órakor megnyitják a közúti forgalom előtt a szegedi Huszár Mátyás rakpartot – közölte honlapján az Alsó-Tisza vidéki Vízügyi Igazgatóság pénteken.

A rakpartot a Tisza áradása miatt március 1-jén kellett lezárni. Az út lezárása nem járt együtt árvízvédelmi készültség elrendelésével. A Tisza szegedi szakaszán az elsőfokú készültség 650 centiméteres vízszint esetén lép életbe, a rakpartra 560 centiméternél lép ki a folyó.

A Tiszán levonuló árhullám március 5-én 586 centiméteres szinten tetőzött. Az eddigi legmagasabb vízállást Szegednél 2006 áprilisában mérték, 1009 centimétert.

A Szegedi Környezetgazdálkodási Nkft. munkatársai pénteken el is kezdték letakarítani a Tisza nyomait a rakpartról. A munkákkal a hétvégén végeznek, és hétfőtől így már visszaállhat a normális közlekedési rend.

A város önkormányzati portálja, a szeged.hu mindenki előtt írt a hétfői rakpartnyitásról, még jóval azelőtt, hogy az ATIVIZIG erről közösségi oldalán tájékoztatott volna. Ez utóbbi csak pénteken, nem sokkal ebéd után történt meg.

Az ATIVIZIG városházi portálnak adott korábbi tájékoztatása szerint, a meteorológiai előrejelzések alapján a Tisza vízgyűjtő területén újabb csapadék várható, amelynek következtében a folyó ismét áradhat.

Csiki-csuki: lehet, hogy csak pár napig kapják vissza az autósok a rakpartot

A szakemberek szerint ugyanis előfordulhat, hogy a vízszintemelkedés miatt a jövő hét végén ismét le kell zárni a Huszár Mátyás rakpartot – írta tegnap nem sokkal ebéd előtt a szeged.hu. Az információt természetesen több városi portál is átvette.

Nyitókép: Frank Yvette