Székely Csaba a Mária országával nyerte el a Kortárs Magyar Dráma-díjat

Helyi hírek Kultúra Ország

Idén Székely Csaba nyerte el a Kortárs Magyar Dráma-díjat Mária országa című történelmi játékával, amelyet a Szegedi Nemzeti Színház felkérésére írt.

Radnóti Zsuzsa 2019-ben, a Kossuth-díjával járó juttatásból alapítványt hozott létre a 21. századi kortárs magyar irodalmi drámák, kollektívan létrehozott előadásszövegek és adaptációs alkotások elismeréséért és elismertetéséért – írja a fidelio.hu. A díj odaítéléséről kuratórium dönt, amelynek elnöke Radnóti Zsuzsa, a kuratórium további tagjai: Lőkös Ildikó dramaturg, Csizmadia Tibor rendező, Németh Gábor író és Nánay István színikritikus. Az elismerést minden évben a Tóték című Örkény-darab ősbemutatójának közelében adják át. Idén február 28-án – immár hagyományosan – a Rózsavölgyi Szalon adott helyet az eseménynek.

A királydráma-paródiát 2022 áprilisában mutatta be a szegedi teátrum Alföldi Róbert rendezésében, aki a díjátadón Radnóti Zsuzsa köszöntőbeszéde után méltatta a drámaírót.

“Lassan, az évek előrehaladtával rájövök, hogy talán az, amikor olyan sűrűség jelenik meg, olyan sokrétű, gazdag sűrítés az élet velejéről, vagy miről, de végül is igen, arról, mint amikor egy bizonyos nagyon sok karátos drágakő kerül elő a föld alól. Abban a talán pár mm-es anyagdarabban benne vannak az évezredek, benne van a természet mindenféle vihara, benne van a teljesen kiszámíthatatlan szennyeződés, és benne van az, ami egyáltalán nem tudható előre, nevezzük talán sorsnak. Mert igazán az előre nem tudható események, erők hozzák létre azt a bizonyos pár mm-es valamit, ami olyan nagyon elkápráztat bennünket.

(…)

A Sorssal nem foglalkozik, mert nem veszi le rólunk a felelősség terhét. A sorssal foglalkozzon a Jóisten, mert ezt egy igazán mélyen hívó pap tudja. Hogy a Jóisten „csak” lehetőséget ad arra, hogy éljünk, hogy szeressünk, hogy megértsük a másikat, hogy nyitottan forduljunk a másik felé, hogy szeressünk, ja, ezt már mondtam, hogy változtassunk azon, ami rossz, hogy ne ítélkezzünk, hogy az életet jobbá tegyük. Erre lehetőséget ad a Jóisten, de helyettünk nem teszi meg. A Székely Csaba-féle papjaink adnak ehhez segítséget, hogy vajon hogyan és miként. Na, ezért a Jóisten asztala a sors és nem a miénk.”

Székely Csaba (Fotó/Forrás: Gordon Eszter / Fidelio)
Székely Csaba, fotó: Gordon Eszter / Fidelio

Székely Csaba darabja egy királydráma-paródia, amely a Nagy Lajos halála utáni interregnum időszakban játszódik. A mű címe egyszerre utal a Regnum Marianum, vagyis Mária országa kifejezésre, valamint Nagy Lajos király lányára, Mária magyar királynőre, akit apja trónörökössé tett. Fiúsíttatta lányát, így saját halála után a hatalmi elit uralkodóként fogadta el Máriát, akit Nagy Lajos temetése után egy nappal, 1382. szeptember 17-én választották királlyá, de az akkor tizenegyéves lány helyett anyja, Kotromanić Erzsébet kormányzott. Mária volt az első nő, akinek a Szent Koronát a fejére tették.

A Kortárs Magyar Dráma-díjat először, 2019-ben az Egy piaci nap színpadi szövegének alkotói – Mohácsi János, Mohácsi István, Závada Pál –, illetve Kelemen Kristóf a Megfigyelők című darabjáért vehették át. 2020-ban az idei díjazott, Székely Csaba, valamint Schwechtje Mihály, valamint Török-Illyés Orsolya és Hajdu Szabolcs egy-egy művét ismerte el a díjjal a szakmai kuratórium. 2021-ben Spiró György a Sajnálatos események című drámakötetéért, illetve Garaczi László a Veszteg című karanténdrámájáért kapta a díjat. 2022-ben Márton Lászlónak a Bátor csikó című kötetéért, Barabás Olgának és Sebestyén Abának Bódi Attila Lázadni veletek akartam című regényének színpadra adaptálásáért, Dömötör Andrásnak és Bíró Bencének Térey János Káli holtak című regényének színpadi verziójáért ítélték oda a díjat – írja a fidelio.hu.

Mária királynőt Szegeden Menczel Andrea, Luxemburgi Zsigmondot Medveczky Balázs, Vaskúti Demeter esztergomi érseket Szegezdi Róbert, Valois Máriát Fekete Gizi alakította. Barnák László főigazgató is játszott az előadásban, Durazzói Károly nápolyi királyt keltette életre. Vendégként Botos Éva alakította Erzsébetet, a fiatal Mária nevében uralkodó régens királynét.

Az előadás áprilistól ismét látható lesz a Kisszínházban.

Nyitóképen a Mária országa című előadás egyik jelenete, fotó: Szegedi Nemzeti Színház