Hálapénz, orvosi korrupció

Hálapénzt fogadott el egy debreceni orvos – nagyon rossz ötlet volt

Helyi hírek

A Hajdú-Bihar Vármegyei Főügyészség önálló intézkedésre jogosult személy által, üzletszerűen elkövetett vesztegetés elfogadásának bűntette és más bűncselekmény miatt emelt vádat két vádlott ellen, akik műtéti előjegyzés és vizsgálat elvégzése érdekében vettek át készpénzt.

A vádirat szerint a szakorvos vádlott munkaköri feladataiból adódóan egy egészségügyi szervezet egység orvosai és szakdolgozói tevékenységének irányítása, ellenőrzése, a betegek napi gyógykezelésének elrendelése, műtéti időpontok beosztása, zárójelentések kiállítása volt a feladata a betegellátás mellett.

Az ügy másik vádlottja is egészségügyi szolgálati viszonyban állt a bűncselekmények elkövetésekor, vádlott-társa asszisztenseként dolgozott.

A szakorvos vádlott 2021. október 1-je és 2022. január 28-a közötti időszakban összesen 4 alkalommal vett át különböző összegű készpénzt és egyéb ajándéktárgyat 3 betegtől és 1 beteg hozzátartozójától.

A szakorvos vádlott olyan egészségügyi ellátásért – műtéti előjegyzés, vizsgálat elvégzése – fogadott el jogtalan előnyt, amelyet az Országos Egészségbiztosítási Pénztár finanszírozott.

A szakorvos vádlott egy alkalommal az egyik betegtől borítékban átvett készpénzből 5.000 forintot adott át az asszisztens vádlott-társának, aki azt elfogadta.

A vádlottak ezen magatartásukkal megszegték az egészségügyi törvény, a Magyar Orvosi Kamara és a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara Etikai Kódexének vonatkozó előírásait. Az ügyben a nyomozást a Hajdú-Bihar Vármegyei Rendőr-főkapitányság folytatta le.

A Hajdú-Bihar Vármegyei Főügyészség a szakorvos vádlott ellen 4 rendbeli önálló intézkedésre jogosult személy által, üzletszerűen elkövetett vesztegetés elfogadásának bűntette, míg az asszisztens vádlottal szemben bűnsegédként elkövetett önálló intézkedésre jogosult személy által elkövetett vesztegetés elfogadásának bűntette miatt emelt vádat a Debreceni Törvényszéken. A vármegyei főügyészség a vádiratban a szakorvos vádlott vonatkozásában börtönbüntetés, míg az asszisztens vádlott kapcsán felfüggesztett börtönbüntetés és mindkét vádlottat érintően pénzbüntetés kiszabását indítványozta. A szakorvos vádlott vonatkozásában továbbá indítványt tett arra, hogy a törvényszék tiltsa el őt a közügyek és az orvosi foglalkozás gyakorlásától.