Botka László

Botka László Szeged 2023-as költségvetéséről

Gazdaság Helyi hírek Ország

A polgármester a pénteki közgyűlés előtt Szeged Televízió Téma című műsorának a vendége volt. Balogh Judit műsorvezetővel Szeged 2023-as költségvetésének legfontosabb pontjait vették végig. Botka László úgy látja, Szeged egyik alapvető értéke a fejlett európai szociális ellátórendszer.

– Az idei költségvetés megtervezése jóval nehezebb volt, mint korábban bármikor. Egyszerre kellett megküzdenünk Európa, sőt, a világ legnagyobb inflációjával, és a rezsiválsággal is, ami egy hatalmas tétel Szeged költségvetésében.  Az a célunk, hogy a szegediek a lehető legkevesebbet érezzék meg abból a válságból, amiben vagyunk – mondta Szeged polgármestere a Témában. Az adást a város önkormányzati portálja, a szeged.hu foglalta össze.

Botka László hangsúlyozta, egy pillanatig nem gondolkodtak azon, hogy lekapcsolják a városban a közvilágítást, ahogy az sem volt kérdés, hogy a közösségi közlekedés folyamatos lesz, nem lesznek például Debrecenhez hasonló járatritkítások, ahol eljutottak egészen odáig, hogy megszüntetik a trolibusz-közlekedést. – Egyértelmű volt, hogy az önkormányzat által fenntartott gyermekintézmények működése is folyamatos, a szociális ellátórendszerünket is fenn kell tartsuk. Az volt a cél, hogy az intézményeink és a közszolgáltatások működni tudjanak – sorolta a polgármester.

– A folyamatban lévő európai uniós forrásokból megvalósuló beruházásainkat szeretnénk megcsinálni. Az is cél – és ez meglehetősen ritka Magyarországon és erre rettentően büszke is vagyok –, hogy a mindenféle szakmai felmérés szerint magas színvonalú szociális ellátórendszerünket meg tudjuk őrizni, sőt növelni tudjuk, mert megélhetési válság is van Magyarországon. Jelentősen növekszik a támogatásra szorulók aránya. A költségvetés azt is biztostani fogja, hogy lehetőség szerint mindenkinek segíteni tudjunk, aki rászorul a közösség segítségére.

Elhangzott: nettó 70 milliárd 500 millió forint Szeged költségvetése, ennyi a bevétel és a kiadás is. – Szegeden az elmúlt húsz évében soha nem volt működési hiánya és működési hitele sem a városnak. Nagyon felelősségteljesen gazdálkodtunk – jelentette ki Botka László.

Idén a költségvetés hetvenkét százalékát fordítja működési kiadásokra a város, huszonnyolc százalék jut fejlesztési kiadásokra. – Nagyon sok olyan beruházást el kellett halasztanunk a válság és a kormányzati elvonások miatt. Egyikről sem mondtunk le, bízunk abban, hogy nyugodtabb, békésebb időszakban meg tudjuk majd valósítani – tette hozzá a polgármester.

A közösségi közlekedés kapcsán Botka László hangsúlyozta, a kormány teljesen kivonult ennek a területnek a finanszírozásából, ugyanis az állami árkiegészítés, amit a Fidesz-kormány ad, az nem jelent mást, mint a nyugdíjas és diákbérletek árának a kompenzációját. Szeged idén 7 milliárd 300 millió forintot fordít a közösségi közlekedés fenntartására. Ezt az árkiegészítést utoljára 2009-ben emelték meg.

A szociális ellátások kapcsán Szeged polgármestere újra elmondta, 1 milliárd 500 millió forintra emeli a város a pénzbeli szociális ellátásokra fordítható keretösszeget. – Az állam egy forintot nem ad ezekre a támogatásokra, oldjuk meg mi. De ez minden településre igaz – jegyezte meg Botka László. Szeged alapvető értéke a szociális ellátó rendszer, amit meg kell őrizni, sőt fejleszteni is kell.

Szegedi rezsiszámláira rátérve Botka László újfent megerősítette, a város 13 milliárd forintot fizet majd a gáz- és villanyszámláira. A kormány által adott 1 milliárd 300 millió forint így az áfára sem elég valójában az összes költség tíz százalékát jelenti. Beszélt arról is, a büdzsében van még egy ekkora kormányzati támogatás a második félévre, de erre eddig csak szóbeli ígéret van. Ha azt nem kapja meg Szeged, akkor az év közepén újra kell gondolni a költségvetését Szegednek.

A szegedi gazdaság igenis jól teljesít, mindenféle ellenkező híresztelés ellenére is. Minden gazdasági mutatót tekintve Szegeden sokkal jobbak vagyunk az országos átlagnál. Ebben húsz évnyi munka is van, amihez szeretném megköszönni a szegediek támogatását – hangsúlyozta Botka László.

A Témában elhangzott az is, a kormány tíz éve államosította a közoktatást, akkor vette el Szegedtől is az iskolákat az Orbán-kormány. Szegednek megmaradtak az óvodák és a bölcsődék. Az óvodaigazgatóságnak negyvenöt tagintézménye, a bölcsődeigazgatóságnak tizenöt tagintézménye van. Emellett vannak a magán és egyházi intézmények.

– Sokszor elmondtam, az egyik legfontosabb támogatás egy önkormányzattól az, ha a szülők biztonságban tudhatják a gyerekeiket. Szegeden adva van a magas szakmai színvonal, és mindent megteszünk a XXI. századi, európai körülményekért. Ezért folytatunk évek óta egy átfogó óvoda- és bölcsődefelújítás programot is. Eddig tizenkét óvodát újítottunk fel teljesen, kettőnek zajlik a beruházása. Hat bölcsődét újítottunk fel, és elkezdtük a Bagoly utcai bölcsőde építését is – sorolta Botka László. Ezen a területen is folyamatosan csökken a kormányzati támogatás. Ebben benne van az is, hogy folyamatosan csökken a gyerekszám, sőt az elmúlt két évben történelmi mélyponton volt a születések száma.

A polgármester beszélt a szeptemberi óvodabezárásokról is, hangsúlyozta, a Tápén bezárandó óvodából bölcsőde lesz, és minden esetben figyelnek arra, és sikerül is megvalósítani, hogy a gyerekek együtt maradjanak, és az óvónőikkel együtt kerüljenek át másik, a közelben lévő intézménybe.

Tiltakoztak a szülők szegedi óvodabezárások ellen

A közétkeztetésben az önkormányzat több, mint 618 millió forinttal többet fordít idén a közétkeztetésre, miközben a kormányzat majdnem 100 millió forintot vontak el. A szülők befizetése a költségek alig egyharmadát fedezi.

A beruházások kapcsán a polgármester arról beszélt, döntő részük a kifutó uniós beruházások közé tartozik. Az utak karbantartására idén 1 milliárd 100 millió forintot költ, a városrészi központok felújítására 500 milliót szán Szeged, a Tisza Szeged főutcája program első üteme 200 millió forintból valósulhat meg. A Huszár Mátyás rakpartot szebbé, zöldebbé tenné Szeged, „nem akarjuk lezárni az autós közlekedés elől”, mondta Botka László. A 200 millió forint az Árvízi Emlékmű környékének felújítására lesz elég. Kezdődik a Lechner tér felújítása, és a Bartók tér rehabilitációja is elindul. Idén nem lesz kész, de elindul a beruházás. Az Aradi vértanúk tere is megújulhat 2023-ban. A lakótelepi parkolókat is igyekeznek fejleszteni, ezt is saját erőből. A programban szerepel a petőfitelepi Fő tér megújítása is – zárta a teljes terjedelmében is visszanézhető adás összefoglalóját a szeged.hu.

Nyitókép: Frank Yvette