Napokig a romok alatt fekvő gyerekeket mentettek szegedi orvosok Törökországban

Egyetem Európa Helyi hírek Ország

A Terrorelhárítási Központ speciális egysége egészségügyi csapattal érkezett február 8-án Antakyába. Ebben ott volt Pető Zoltán, a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Sürgősségi Betegellátó Önálló Osztály vezetője, aki kollégáiával, Hardi Tamással és Molnár Tamás aneszteziológussal vett részt a küldetésben.

Amikor megérkeztek szerdán, azonnal munkához láttak, a török hatóságok Antakya legmagasabb lakóépületeihez irányították őket – mondta a sürgősségi orvos az index.hu oldalnak, aki aki február 13-án reggel érkezett vissza Szegedre munkatársaival a katasztrófa sújtotta térségből. Erről portálunk is hírt adott.

Szegedi orvosok is segítették a törökországi földrengés áldozatait

Pető Zoltán úgy fogalmazott: az elképesztő, tragédia, megdöbbentő szó nem adja vissza kellőképpen azt, amit tapasztaltak. Az egészségügyi alakulat háromfős felosztásban, felváltva 24 órában dolgozott néhány óra alvással, a fűtött mobil kórházban nagyjából 20 embert részesítettek sürgősségi ellátásban. Pető Zoltán szerint közülük öten biztosan nem élték volna túl, ha nem kapnak azonnal orvosi segítséget.

Szerdán és csütörtökön még hoztak túlélőket, sokkos, kihűlt állapotban egy tizennégy éves, egy egy- és egy másfél éves gyermeknek segítettünk, valamint egy szülőpárnak. Később már nem találtak túlélőket. A csodákban lehet bízni, de reális esély már nincs arra, hogy további túlélőket találnak – mondta.

Együtt dolgoztunk a katasztrófavédelemmel és a helyszínen lévő többi mentőalakulattal, de messze miénk volt a legkomplexebb egészségügyi kapacitás és képesség – fogalmazott a sürgősségi orvos az indexnek. Pető Zoltán elmondta, hogy a törökök egészségügyi csoportja is a helyszínen volt, de ők a bonyolultabb eseteket nem tudták ellátni. A fűtött magyar mobil kórházban volt egyedül ágy, lélegeztető, monitor és defibrillátor, a helyben műtétekre is képes aneszteziológus, sürgősségi orvosok, belgyógyász és gyermekintenzíves katonaorvos állt készenlétben.

Fotók: Pető Zoltán