Szeged, Erdő Lakói Családi Bölcsőde, bölcsőde, gyerek, ellátás, magán

Minden kisgyermeknek jut bölcsőde Szegeden – ha nem önkormányzati, akkor magán

Gazdaság Helyi hírek Ország

Tizenöt önkormányzati fenntartású bölcsőde működik Szegeden és minimum ennyire tehető a magánintézmények, helyenként családi napköziként futó, a legkisebbeket megcélzó “gyermekmegőrzők” száma.

Jelenleg tizenöt bölcsőde működik Szegeden az önkormányzat fenntartásában, és egyik sincs bezárva takarékossági intézkedés miatt. A város nagyon sok mindenen spórol, de a legkisebb gyermekeket nem. A januári gyermeklétszám Szegeden 904 volt, a dolgozói létszám 370. Kérdésünkre válaszolva megtudtuk, a bölcsődékben nincs munkaerőhiány.

Kíváncsiak voltunk arra is, hogy melyek a leginkább óhajtott bölcsődék a szülők körében. – Változó, hogy melyek a legnépszerűbb intézmények. Kedveltek az Újszegeden és Alsóvároson lévő bölcsődék, ezek telnek meg a leghamarabb – írta válaszában az önkormányzat. Megtudtuk, a Bölcsődék Igazgatósága folyamatosan tölti fel az intézményeket, és azokba irányítják a szülőket, ahol maradt még üres hely.

Legközelebb júniusban lesznek beiratkozások Szegeden. Jelenleg a térítési díj az önkormányzati bölcsődékben 728 forint/nap, a gondozási díj pedig 200 forint/nap.

Természetesen nem csak az önkormányzat működtet bölcsődéket Szegeden, hanem alapítványok és egyesületek is, közülük nem egy családi napközi néven fut és a saját becslés és az internetes kereső szerint minimum 15-20-ra tehető a számuk.

Egyik ilyen az Erdő Lakói Gyermekekért Alapítvány bölcsődéje Petőfitelepen. Kali Judith kuratóriumi elnöktől megtudjuk, Szegeden jellemzően 40 ezer forintról indul a magánbölcsődék térítési díja, de ehhez most támogatás is igénybe vehető. Erre külön is felhívják a szülők figyelmét Facebook oldalunkon.

családi bölcsiPetőfitelepen is rend a lelke mindennek.

A Magyar Államkincstár ugyanis vissza nem térítendő támogatással segíti a kisgyermeket nevelő szülők munkaerőpiaci visszatérését. Maximum havi 40 ezer forintig támogatást nyújtanak a nem önkormányzati fenntartású családi bölcsőde, munkahelyi bölcsőde, mini bölcsőde, valamint a napközbeni gyermekfelügyelet személyi térítési díjához. A támogatási kérelmeket annak felfüggesztéséig, de legkésőbb 2023. március 31-ig lehet benyújtani. A projekt a kevésbé fejlett régiókban, vagyis nálunk 100 százalékban európai uniós forrásból, összesen közel 2,5 milliárd forint támogatásban részesül. Erről részleteket itt talál.

Visszatérve az erdő kis lakóira, a petőfitelepi bölcsőde kapacitása két ötfős és egy 8 fős csoport. Jelenleg 11 gyermekük van, vagyis akad még hely. Korábban előfordult a telt ház, de mostanában ez már nem igazán jellemző. Ahogy a gyermek szervezett szállítása sem, amire régebben ugyancsak volt példa. Megtudjuk, messziről, Domaszékről és Kübekházáról is jár gyermek hozzájuk, a Szegeden dolgozó szülőnek ez teljesen praktikus.

Minden öt gyermekre jut egy dolgozó, azon felül pedig már kettő. A 10 éve alakult magánbölcsődének nincs nagybetűs specialitása, ugyanakkor ügyelnek arra, hogy a gyerekek minél többet legyenek a szabadban.

Visszatérve a gyermekintézményeken nem takarékoskodó önkormányzatra, 2017 óta hat bölcsőde újult meg Szegeden, közel 1,4 milliárd forintból. Ezen a területen a legnagyobb most futó projekt a Bagoly Utcai Bölcsőde a a marostői városrészben. Felépítésével egy zöldmezős beruházás valósul meg Újszegeden.

Az önkormányzat a mai kor elvárásainak megfelelő, energetikailag korszerű és így gazdaságosan fenntartható, akadálymentesített bölcsődét épít fel, erre a város 800 millió forint európai uniós támogatást kapott. Ezt az önkormányzat további 285 millió forint önerővel egészít ki.

Bagoly utcai Bölcsőde SzegedA bagoly utcai bölcsőde látványterve

Cél, hogy az új beruházás kiváltsa a Töltés utcai intézmény 1986 óta bölcsődeként működő, több mint száz éves, korszerűtlen épületét, miközben a helyek száma is nő. A megnövekedett igényekre tekintettel a beruházásnak köszönhetően egy 20-szal megemelt, összesen 64 férőhelyes bölcsőde épül meg. A gyerekekről 20 dolgozó gondoskodik majd, a nagyobb létszám kapcsán 5 új álláshely is létesül.

Fontos, hogy az új bölcsőde integrált rendszerben sajátos nevelési igényű gyermekek elhelyezésre is szolgál. Az épületek köré parkosított játszórészek, valamint fedett és nyitott teraszok kerülnek. A parkosított zöldfelület mérete 2210 négyzetméter lesz.

Az épület belső udvari részét alakítják ki az ide járó bölcsődés gyerekeknek. Ezen a részen 6, egyenként több mint 50 négyzetméteres gyermekszobát és a hozzájuk kapcsolódó öltözőket, vizesblokkokat és raktárszobákat hoznak létre. A fűtéshez és hűtéshez szükséges energiát 6 levegő-víz hőszivattyú biztosítja. Gázbekötés nem készül, a konyhai berendezések mind elektromos működtetésűek lesznek.

A bölcsődefejlesztési programban 2017 óta hat intézmény újult meg. A Cső utcai, a Dobó utcai, az Agyagos utcai, a Szentmihályi, a Gyík utcai és Siha közi bölcsődére az önkormányzat összesen 1 milliárd 380 millió forintot fordított. Ebből 1 milliárd 140 millió forint uniós támogatás, 240 millió forint saját forrás.

Kovács András

Fotók: Frank Yvette

Kövessenek bennünket a Facebookon a legfrissebb szegedi hírekért!