A Tisza rakpartja Szegednél

Január végén tetőzik a Tisza Szegednél, centiken múlhat majd a rakpart lezárása

Helyi hírek Ország

Tegnap, csütörtökön már csak három lépcsőfok látszott ki a Tiszából a szegedi Huszár Mátyás rakparton, az autósok folyamatosan azt találgatják, szükség lesz-e az oly fontos útszakasz  lezárására. A legfrissebb, péntek déli információk szerint nem.

A válasz röviden talán az lehet, hogy csupán centiken fog majd múlni. Egy hét alatt ugyanis 282-ről 525 centire nőtt a víz szintje Szegednél – és még Csongrádnál is árad a folyó. A Tisza alsó szakaszán Csongrád és Csépa között, valamint Mindszent és Baks között nem közlekedik a komp a magas vízszint miatt – Csongrádnál csak dereglyével tudnak átmenni a folyón.

Közösségi oldalán a vízügy időben figyelmeztet majd a rakpart lezárására, eddig ezt még nem tette meg. Fontos – és a szegedieket ez érdekli leginkább -, hogy városnál az alsó rakpart szintje: 560 cm.

Ha minden így megy tovább, január végére le kell zárni a szegedi rakpartot – írtuk január 18-án. Az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság vezetője, Kozák Péter akkor azt mondta portálunknak, hogy ha Tisza vízgyűjtőjén tovább folytatódik az enyhe, csapadékos időjárás, akkor január végére a szegedi rakpart lezárására, február elejére akár árvízvédelmi készültség elrendelésére is szükség lehet.

Meteorológia: nagy területen már a havi csapadékösszeg duplája lehullott az elmúlt tíz nap alatt

Jó jósnak bizonyult – remélem, ezzel nem sértjük meg -, a hivatalos előrejelzések szerint is január 29. és 31. között tetőzhet a Tisza Szegednél. A hibahatárt nézve ez lehet 560 centiméter alatt és felett is. Utóbbi estben nincs mese, le kell zárni a rakpartot.

Frissítés:

– A legfrissebb információk alapján az árhullám levonulása a vártnál kedvezőbben alakul. Az elmúlt napokban téliessé váló időjárás a folyók vízutánpótlását csökkentette, így az Alsó-Tisza e hétvégére jelzett tetőzése is alacsonyabb szinten következik be. A szegedi alsó rakpart sem kerül víz alá, ezért lezárása nem válik szükségessé, azt autósok a következő napokban is zavartalanul használhatják tovább – írta megkeresésünkre Borza Tibor műszaki igazgatóhelyettes pénteken délben.

Kovács András

A képek csütörtökön készültek, fotók: Frank Yvette