Mozsár Ferenc

Elhunyt Mozsár Ferenc, a szegedi Gazdaságtudományi Kar egyik alapítója

Egyetem Gazdaság Helyi hírek Ország

Megrendülten tudatjuk, hogy kollégánk, barátunk és tanárunk, Dr. Mozsár Ferenc a Közgazdaságtani és Gazdaságfejlesztési Intézet egyetemi docense, 2022. december 30-án, 65 évesen, tragikus hirtelenséggel elhunyt – írta a GTK közösségi oldala.

Dr. Mozsár Ferenc 1957. október 9-én született a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Jászágón. Általános iskolai tanulmányait is itt végezte, 1964 és 1972 között. Szolnokon, a Vegyipari Finommechanikai és Műszeripari Szakközépiskolában érettségizett 1976-ban. Ugyanebben az évben felvételt nyert a József Attila Tudományegyetem matematikus szakára, majd 1 éves katonai szolgálat következett számára, Hódmezővásárhelyen.

Matematikusi tanulmányait megszakítva, a korábbi vegyipari technikusi szakmájának megfelelően, az Algyői Kőolajipari Vállalatnál helyezkedett el 1978-ban, majd felvételizett a Marx Károly Közgazdaságtudományi Egyetem szegedi kihelyezett tagozatára, ahol 1984-ben okleveles közgazdász diplomát szerzett.

1980-ban megházasodott, 1986-ban pedig megszületett fia, Mozsár Mátyás. Időközben elkezdett tanítani a Szegedi Kőrösi József Közgazdasági Szakközépiskolában. Tanári pályaválasztásához és működéséhez kapcsolódva ismét a Marx Károly Közgazdaságtudományi Egyetem következett, ahol 1989-ben közgazdász tanári oklevelet szerzett.

A Szegedi Tudományegyetem jogelődjén, a még József Attila Tudományegyetemen, 1987-től tanársegédként kezdett el dolgozni. Majd 1993-ban az egyetemi doktori címét is megszerezte a Marx Károly Közgazdaságtudományi Egyetemen, disszertációjának címe „Az állam mikrogazdasági szerepvállalása” volt. 1993-tól így már egyetemi adjunktusként folytathatta munkáját.

Az 1999-ben megalakult Gazdaságtudományi Kar egyik alapító oktatójaként tarthatjuk számon. Miután „A közjavak magánkereslete” című disszertációjának megvédésével PhD fokozatot szerzett, 2004-től egyetemi docensként dolgozott a karon. Ugyanebben az évben lett a GTK Közgazdaságtani és Gazdaságfejlesztési Intézet Elméleti Közgazdaságtani Szakcsoportjának vezetője. Ezt a munkát 2019-ben adta át.

2005-2008 között a kar dékánhelyettese volt, 2006-tól egészen mostanáig a GTK Tanulmányi Bizottságát vezette. 2022 őszén nyugdíjba vonult, de oktatói munkáját tovább folytatta.

Nagyon sokan szerették és tisztelték őt. Halálával pótolhatatlan űrt hagyott maga után – búcsúzik tőle a GTK.