Kipper György

Szegedi egyetemistáknak tart vitorlás kurzust a Tiszán Kipper György

Egyetem Helyi hírek Party Zone Sport

Szép kiránduló idő volt karácsonykor, Kipper Györgynek ez szép vitorlázós idő, vízre is szállt az ünnep másnapján. Ahogy teszi majd ezt január elsején is, ahogy azt már hosszú évek óta megszokhattuk tőle. A hétköznapokon diákokat tanít a vitorlázás alapjaira.

A szakember minimum 13 esztendeje vezet már vitorlás kurzust a Szegedi Tudományegyetemen, több száz hallgató tanulta meg nála a vitorlázás alapjait és kapta meg hőn áhított aláírást. A két féléves kötelező testnevelést ugyanis a vitorlázás területén is lehet teljesíteni.

A legutóbbi félévben két 20 fős csoport indult, csupán hárman voltak közülük, akik nem teljesítették e félévet. Valamekkora fluktuáció normális, a lemorzsolódási százalék nagyon dicséretes – mondta, amikor a két ünnep között kerestük.

Amikor arról érdeklődtem, hosszabb távon milyen a lány/fiú arány, kapásból a női aggyal kezdte, a szebbik nem ugyanis szerinte egyszerre több tevékenységre képes figyelni, ezért vallja azt, hogy a hölgyek alkalmasabbak a vitorlázásra. Azzal együtt, hogy hamarabb bepánikolnak mint a fiatalemberek és rosszabb az erőnlétük.

– Az erőnlétösszességében gyalázatos a mai fiataloknál és gyorsan romlik. Csak az elmúlt bő 10 esztendő alatt is látványos a visszaesés ezen a téren – hangsúlyozta, hozzátéve, hogy ez a lányokra és a fiúkra egyaránt igaz. Utóbbiakkal az első találkozáskor mindig rendesen kezet fog, mert, hogy egy hajóban fognak evezni és lehangoló a fiatalemberek kézszorítása…

Régen volt már hogy törni kellett a Tiszán a jeget a hajók körül, de amikor 27 centi vastag volt a jég a kikötőben, akkor az napi elfoglaltságot és egészséges testmozgást is jelentett. A január első napján elmaradhatatlan vitorlázásnak, vízre szállásnak, a hideg biztos nem lesz akadálya.

– A vízre szállást bátran megígérhetem, legrosszabb esetben csak evezünk. Ha az apadó Tisza gyorsabb folyásával párhuzamosan nagyon gyenge lesz a szél, akkor a vitorlával nem boldogulunk – mondta, hozzátéve ilyenkor nem csak a sportérték fontos, hanem a baráti társaság is.

A képek novemberben, az SZTE kurzusán készültek. Fotó: Frank Yvette