Rossz ötlet volt az autóban hagyni az indítókulcsot a balmazújvárosi vasútállomáson

Helyi hírek

A Debreceni Járási Ügyészség jármű önkényes elvételének bűntette és más bűncselekmények miatt emelt vádat az ellen a vádlott ellen, aki a kiszemelt járművekkel először kocsikázott, majd később az egyikből értékeket lopott és az autókat el akarta adni.

A vád szerint a fiatal férfi 2022. január 7-én a kora délutáni órákban, Balmazújvárosban, a vasútállomás közelében tartózkodott, amikor észrevette, hogy a sértett a parkolóban álló autójából kiszállt, bement a vasútállomás épületébe, azonban az indítókulcsot benne hagyta a gyújtáskapcsolóban.

A vádlott ekkor gyorsan beült a gépkocsiba és azzal elhajtott. Kál felé haladt, és amikor a járműből kifogyott a benzin, az autót egy földúton hátrahagyta. Előtte azonban a gépkocsiról leszerelte a rendszámtáblákat, és azokat a közeli termőföldön eldobta, mivel a járművet a későbbiekben el akarta adni.

Másnap, 2022. január 8-án a reggeli órákban a vádlott Kompolton tartózkodott, amikor azt vette észre, hogy a sértett gépkocsival egy ház előtt megállt, kiszállt, azonban az indítókulcsot benne hagyta, majd a csomagtartóból a munkaeszközeit elkezdte bepakolni a házba. Ezt kihasználva a vádlott beült a járműbe és azzal Balmazújvárosba hajtott. Ott észrevette, hogy a gépkocsi rakterében szerszámok vannak, ezért elhatározta, hogy azok eladása útján pénzt szerez, ezért egy kocsma udvarán azokat elrejtette, majd a járművet is leállította a közelben, amit a későbbiekben ugyancsak el akart adni.

A vádlott által elvitt járműveket a nyomozó hatóság rövid időn belül megtalálta, azokat visszaadta a tulajdonosoknak. A vádlott a szerszámlopással több, mint 300.000 Ft kárt okozott a sértettnek, a szerszámok jelentős része azonban a rejtekhelyről előkerült és azokat a sértett visszakapta. Az ügyben a nyomozást a Balmazújvárosi Rendőrkapitányság folytatta le.

A Debreceni Járási Ügyészség a bűncselekmény elkövetését beismerő vádlott ellen jármű önkényes elvételének bűntette, egyedi azonosító jellel visszaélés bűntette és kisebb értékre elkövetett lopás vétsége miatt emelt vádat a Debreceni Járásbíróságon. A járási ügyészség a büntetővégzés meghozatalára irányuló vádiratban indítványt tett arra, hogy a járásbíróság a vádlottal szemben felfüggesztett börtönbüntetést szabjon ki.