Mire ügyelj, ha ékszerrel strandolsz?

Helyi hírek

Kedvenc ékszereidet nem szívesen veszed le magadról? Sokan úgy tartják, nem azért vásárolnak meg egy minőségi ékszert, hogy föl-le rakják magukról, éppen ezért, ha bárhová mennek szórakozni, magukon hagyják.  Ez természetes is, azonban vannak olyan helyek, ahol nem igazán megfelelő ékszert viselni, pláne drágább, jobb minőségű ékszereket.

Ebben a cikkben eláruljuk, hogy mire figyelj a budapesti eljegyzési gyűrű boltból beszerzett kellék kapcsán, ha ezzel indulnál strandolni.

Ékszerrel strandolni?

Az ékszerek nem feltétlenül a strandolás tartozékai. Van, aki soha nem veszi le őket, pedig lehet, hogy egy merüléssel sokat árthatunk nekik, természetesen az sem mindegy, milyen vízről van szó. Nem mindegy, hogy egy tengerparti strandról, egy tó partiról vagy egy termálvizes medencéről van szó. Különböző ékszerek különböző módon reagálnak a vízbe mártásról.

1.   A fémből és acélból készült ékszerek

Ezeknek az ékszereknek a nagy részét úgy tervezték, hogy ellen álljanak a víznek, de a tengervizet vagy a termálvizet és a klóros medencék vizét már nem viselik el maradéktalanul. Kivételt képeznek az orvosi fémek amiből a piercingek készülnek.

2.   Aranyból készült kiegészítők

Alapvetően jól bírják az édes vizet, a 24 karátos arany a sós vizet is jó tolerálja, azonban minél kevesebb az ékszer karát értéke, annál nagyobb kárt okozhat benne a sós víz. Ezért, ha nem tudjuk biztosan az összetételét, akkor csak édes vízbe szabad bevinni.

3.   Ezüstből készült ékszerek

Az ezüst ékszerek az igénybevételt nem nagyon bírják, oxidálódnak, deformálódnak, elvékonyodnak. Éppen ezért legjobb, ha semmilyen vizes tevékenységhez nem hagyod magadon, még kézmosáshoz sem.

4.   Gyöngyből készült ékszerek

Maga a gyöngy egyen az igazi, üveg vagy műanyag, nagyon jól bírja a vizet, de az amin lóg, nem biztos, hogy a klórt és a sót különösebb kár nélkül megússzák.

5.   Drágakövekből készült ékszerek

Hasonlóan a gyöngyhöz a féldrága- és a drágakövek is ellenállnak a sós víznek és a klórnak azonban ezek valamilyen nemesfém alapon vannak elhelyezve és azok már nem felelnek meg a kritériumoknak, magyarul nem bírják a klórt és a sós vizet. Így nem ajánlatos ezeket a kiegészítőket magunkon hagyni, már csak az értékük miatt sem biztos, hogy a strandon jó helyük van.

6.   Szövetből készült ékszerek

Azok az ékszerek, amelyek valamilyen természetes anyagból készültek, fonással, kötéssel, hímzéssel vagy egyéb más technikával bírják ugyan a vizet, de nem a legjobb helyük van a strandon. A természetes anyagok ugyanis gyógyvízben elszíneződnek, a naptól kifakulnak és a naptej megfoghatja őket, így nem tanácsos magunkkal vinni azokat a strandra.

Összegezve

Elmondhatjuk tehát, hogy az ékszerek is és  a tulajdonosok is jobban járnak, ha nem a strandon viselik a kedvenc ékszereiket, hanem inkább más, vízmentes alkalmat választanak erre a célra. (x)