Mars téri fenyővásár

Csúcsra jár a fenyőfavásár a Mars téri piac parkolójában

Gazdaság Helyi hírek Ország

Jellemzően 20 százalékkal drágább idén a fenyőfa a szegedi Mars téren, mint tavaly, és ezzel elég hátul kullog a piac áremelkedési versenyében. A kínálat bőséges, nem a fenyőfán fog múlni a boldog karácsony.

Valamivel kisebb területen kínálják idén portékájukat a Mars téri piacon a fenyőárusok, a széles és hosszú sor párhuzamos a nagycsarnokkal, de már nem „kanyarodik be”, ahogy a korábbi években.

Ez laikus szemmel nem jelent kevesebb fát, óriási a készlet, bőséges a fajtakínálat a 80 centis földlabdástól az ötméteres óriásig. Jónásné B. Tünde éppen ágakat rendezget, szépít, amikor megérkezünk, ezt is viszik tőlük virágdíszítéshez, de fenyőfa helyett is.

Hosszú évek óta jár vissza őstermelő családjával Szegedre, idén is nagy fia segít neki. A fenyőt a Somogy megyei Zákányból hozzák, a horvát határ mellől, és bármilyen nagynak is látszik a készlet – 20 százalék már elfogyott – ez egyetlen fuvart jelent, igaz méretes kocsival.

– Most már félmillió forint felett volt a szállítás, de minden más költség is emelkedett. És jóval nagyobb mértékben, mint a 20 százalék, amennyivel drágábban adjuk a fenyőfát az egy évvel ezelőttihez képest – mondja az asszony.

Megtudjuk, 50 ezer forintos a legdrágább fájuk, ennél csak egyetlen darab került többe, azt megrendelésre hozzák. Sok fenyő már névre szólóan érkezik Szegedre, novemberben telefonon megbeszélik a törzsvevővel, hogy milyen fajtát és méretet szeretne. Van nekik földlabdás és cserepes gyökeres fenyőjük is, jellemzően 8-18 ezer forintért.

Náluk évek óta a nordmann a legnépszerűbb fajta.

– Jellemzően nem csak az előrendelt fákat szállítjuk kívánságra házhoz, hanem idéntől már az úgynevezett egyszeri vevőét is, ha ezt kéri. Összevárunk 5-6 darabot és a fiam egy körjárattal elviszi a címekre – mondja az édesanya, akitől megtudjuk, kívánságra bele is vágják a fenyőt a piacra kivitt talpba – ezzel is segítik a családapák békésebb karácsonyát…

Megyes Ernő őstermelő Nagykanizsáról érkezett, édesapja még 1978-ban kezdte Szegeden, azóta visszajárnak. Nála is drágább a fa, mint amennyi tavaly volt, a költség is magasabb, a helypénz is több lett, mondja kérdésünkre válaszolva, korántsem ilyen szűkszavúan. Bemutat nekünk egy nyugalmazott tűzoltóparancsnokot is, aki szolgálat közben nagyon szívesen mentette a szemrevaló asszonyokat.

Három standdal arrébb Soós Márk csak hosszas unszolásra volt hajlandó pózolni egy 330 centiméter magas szép fenyőfával, a fiatalember 180 centisre nőtt meg. – Az ára 35 ezer forint, de ez már elkelt – mondta, hozzátéve, már tavaly is vittek ennek a vásárlónak fenyőfát. Kiderült, ők is a Somogyból ráadásul Zákányból érkeztek és csak két utcára laknak Jónáséktól.

Ilyen kicsi az ország, vagy ilyen nagy Szeged? Nézőpont kérdése…

Kovács András

Fotók: Frank Yvette

Keressen bennünket a Facebookon a legfrissebb szegedi hírekért!