Adventi vásár árak Debrecen

Újdonságokat is felfedezhetünk a debreceni adventi vásárban. Na de mennyiből lakhatunk jól?

Helyi hírek

Bár a takarékosság jegyében telik az idei tél, újdonságokkal – például verkliszóval is – várta szombaton vendégeit az adventi vásár Debrecen főterén. Körülnéztünk, mi mennyibe “fáj” a szépség- és kedvességi versenyben is részt vevő faházak tájékán. A szombati nyitónapon az időjárás ugyan még nem volt télies, de ennek ellenére, vélhetően az érzés kedvéért nagyon sokan kilátogattak a Piac-Rózsa utcán és a Dósa nádor téren megrendezett forgatagba.

Családok apraja-nagyja, nem ritkán kis kedvenceik társaságában kereste fel a vásárt, ahol a változatos ünnepi ajándéktárgyak beszerzésén kívül továbbra is sláger volt a kürtős kalács és a forralt bor. Ezek illatai belengték az egész környéket. Nem ritkán hosszú sorok kígyóztak az árusítóhelyek előtt, hogy megkóstolhassák az erdélyi készítők által készített édes finomságokat. Ezekért átlagosan kétezer forintot is elkértek, majd kísérő gyanánt az ünnep és a tél védőitalát, a forralt bort is fogyaszthattuk többféle változatban.

Az itallapokat megtekintve felfedezhettünk például unicumos, áfonyás és epres verziót is, ezek decijét átlagosan négyszáz forintért mérték. A forró csokoládé is hasonló árkategóriába sorolódott, de forró teát már fele annyiért is kínáltak. Közkedvelt volt a baconös és lilahagymás kenyérlángos, amiért minimum 1500 forintot kellett leszurkolnunk. Megkóstolhattuk a debreceni párost, de a savanyúsággal megpakolt hun dogból és a sima amerikai hot dogból is bőségesen fogyott a még megfizethető ezerkétszáz forint körüli ára miatt. A kézműves hamburgerért már mélyebben a zsebünkbe kellett nyúlnunk, ha igazán jól akartunk lakni.

Idén is kialakítottak egy Hüttét, míg az abszolút kedvenc nem meglepő módon a Nagytemplom előtti műjégpálya volt, amit a megnyitó után szinte azonnal birtokba vett a fiatalabb korosztály. Ezer forintért lehet korcsolyát bérelni, de aki hozott magával, annak némi anyagi ellenszolgáltatásért cserébe meg is élezik, hogy jobban tudjon hasítani a jégen.

A Dósa nádor téren felállított színpadnál koncerteket hallgathattunk, míg az adventi kuckónál kialakított mesebeli kis házikóban legtöbbször ki is lehetett tenni megtelt a táblát. A kuckóban szuvenír gyanánt ingyen készíthetünk kandalló és a karácsonyfa melletti fotót szeretteinkkel. 

– Faragó László –