Aláírásgyűjtésbe kezdtek a szülők a nyíregyházi Hóvirág Bölcsőde bezárása ellen

Helyi hírek

December 1-étől ideiglenesen bezár a nyíregyházi Hóvirág Bölcsőde a Malom utcán, az ide járó 31 gyermeket bármelyik önkormányzati intézménybe átvihetik a szülők. – közölte a Nyíregyházi Önkormányzat.

Kilenc bölcsődét működtet az önkormányzat a Nyíregyházi Gyermekjóléti Alapellátási Intézmény keretein belül, ezekben összesen 738 gyereknek tudnak ellátást biztosítani 20 hetes kortól 3 éves korig. A gyerekek könnyen és rugalmasan tudnak alkalmazkodni a változásokhoz – mondta dr. Nagy Erzsébet, a Nyíregyházi Gyermekjóléti Alapellátási Intézmény vezetője.

Az energiaválság a bölcsődék kiadásait is megsokszorozza, az intézmény költségvetésének 70 százaléka a rezsiköltség, ami idén várhatóan a duplájára nő. A gyerekeknek 21-22 fok hőmérsékletet biztosítanak a bölcsődék épületeiben, emiatt a Hóvirág Bölcsődét ideiglenesen bezárják, hogy az önkormányzati forrást minél hatékonyabban tudják felhasználni. Az ideiglenes bezárás alatt a dolgozókat az önkormányzat további nyolc bölcsődéjében alkalmazzák majd.

„Szeretném kiemelni, hogy nem megszüntetjük a Hóvirág Bölcsődét, hanem az ellátás szünetel. Az a kérdés is felmerült, hogy mennyi ideig, mert nincs meghatározva, hogy december elsejétől meddig szünetel. Ezt azért hagytuk nyitottan, mert ha a kapacitás azt igényli, hogy minél hamarabb újra induljon a bölcsőde, akkor azt nem egy időponthoz kell kötni, így bármikor tudjuk újraindítani az ellátást. A Hóvirág Bölcsőde 40 gyermek ellátását tudja biztosítani, jelen pillanatban 31 gyerek részére biztosítunk ellátást, ennyien veszik igénybe a szolgáltatást” – nyilatkozta dr. Nagy Erzsébet, a Nyíregyházi Gyermekjóléti Alapellátási Intézmény vezetője.

Az önkormányzat tájékoztatása szerint a Malom utcai épület közelében több intézmény is működik, autóval 5 perc, de gyalogosan is negyed óra, húsz perc alatt megközelíthetőek. A gyerekek pedig akár ugyanazokkal a szakemberekkel és csoporttársakkal is tölthetik a napjaikat egy másik intézményben.

A döntés ellen a szülők két kivétellel aláírásgyűjtésbe kezdtek, hogy a Hóvirág Bölcsődét ne zárják be.

„Derült égből villámcsapás volt” – mondta Borivó Krisztina, a szülői munkaközösség vezetője, aki csak a döntés másnapján értesült a hírről. Az önkormányzat azóta sem válaszolt semmilyen megkeresésére, hiába próbálkozott emailben, telefonon és személyesen is. Aláírásgyűjtést is indított, amihez két kivétellel az összes gyerek szülei csatlakoztak, de ez sem volt elég. Az általa kezdeményezett, rendkívüli szülői értekezletre az alpolgármestert is meghívta, de nem ment el. – írta meg a 444.hu

Borvívő Kisztina szerint a rezsi szempontjából is logikusabb lenne ha valamelyik másik bölcsődét zárnák be. A Hóvirág ugyanis egyetlen, amely családi házra hasonlító épületből áll, míg más bölcsődék pavilonszerűek, vagyis anélkül is visszafoghatnák a fűtést, hogy bezárnák az egész intézményt. Ráadásul azok a bölcsődék közelebb vannak egymáshoz, a szülők is könnyebben alkalmazkodnának.