Trogmayer Éva

Frida és Gubanc Budapesten

Helyi hírek Kultúra Ország

Trogmayer Éva és Egervölgyi Lilla legújabb kötetét ismerhették meg a kisdiákok minap a szegedi Somogyi-könyvtárban – egy igazi kaland volt, még madárhangok is felcsendültek.

A pályáját újságíróként kezdő, a Délmagyarországnál, a Kisalföldnél, majd a Női váltó magazinnál is dolgozó Trogmayer Éva első mesekönyve Medvemese címmel a Digitanart Stúdió gondozásában jelent meg meg 2021-ben. Az Egervölgyi Lilla csodaszép illusztrációival díszített kötetet a Somogyi-könyvtár Gyermekkönyvtárában is bemutatták interaktív játékokkal kísérve a 93. Ünnepi Könyvhéten.

Éva időközben a HVG Könyvekhez igazolt és társszerzőként, Szabadfi Szabolccsal közösen megalkották a Labi, az erdő pékje című mesekönyvet. „Ezzel a könyvvel szeretném neked átadni a sütés örömét, és megmutatni a pék szakma szépségét. Nem számít, hogy vadkovásszal, élesztővel vagy sütőporral készül majd a tésztád, ha az illatozó, puha finomságokkal boldog pillanatokat szerzel másoknak. Így éri el a valódi célját egy tepsi kakaós csiga!” – olvasható a könyv fölszövegén.

Trogmayer Éva és Egervölgyi Lilla a Medvemesék után újra összeállt egy közös munkára, így jött létre egy különleges kötet, amellyel Budapest ikonikus épületeinek, tereinek és szobrainak titkait fedezheti fel a kis olvasó, Frida, a szökevény kanári és Gubanc, a csibész veréb kalandjain keresztül. Hőseink útja honnan máshonnan indulhatna, mint a Hősök terétől, majd az Országházon és a Füvészkerten át a Nyugati pályaudvarig jutnak el.

Közben összetűzésbe keverednek Gizdával, a macskával és a hiú varjúvezérrel, és megtudják azt is, mit rejt a Várhegy mélye, hol találkoztak régen a boszorkányok, és merre van a temető, ahol nem nyugszik senki.

A Frida és Gubanc Budapesten című kötet érdekessége, hogy miközben az olvasó elmerül a két kismadár kalandjaiban, egyre több érdekességet megtud magáról Budapestről is, az izgalmas információkat a színes, illusztrált oldalakon elrejtett szövegbuborékok rejtik. Az alkotók szándéka a kötet megjelentetésével az volt, hogy a megszokott perspektívákon túl más, izgalmas nézőpontokból mutassák meg a város nevezetes helyszíneit, úgy, ahogy azok csak ritkán láthatóak.

A szeptemberben megjelent kötetet játékos formában mutatták be az alkotók a Somogyi-könyvtárban. A lelkes kisdiákok közül többen születtek Budapesten, szinte azonnal felismerték a képkitalálós játék során a Margit-szigetet, a kilátót a Gellért-hegyen vagy éppen a Kisföldalattiként ismert Milleniumi Földalatti Vasutat. „Sokat utaztunk rajta, azzal lehet eljutni az Állatkertbe is, apa még a történetét is elmesélte” – osztotta meg élményeit egy kisfiú.

A csoport a kötethez kapcsolódó izgalmas feladatokon keresztül ismerhette meg Frida és Gubanc történeteit. Egy igazi kaland volt ez a könyvtárban, ahol még madárhangok is felcsendültek.

Hegedűs Réka

Fotók: Somogyi Könyvtár