Szetáv távfűtés

A geotermikus energia helyett gázt égetett a Szegedi Távhő, hogy kevesebb legyen a kötbér

Gazdaság Helyi hírek Ország

Ha spórolás vagy enyhe idő miatt nem használják el a szerződött gázmennyiséget a távhőcégek, akkor az el nem használt vagy túlhasznált energia piaci árának 25 százalékát kell kötbérként befizetniük az állami tulajdonú Magyar Villamosműveknek (MVM). Ez eddig is így volt, de ahelyett, hogy ezt megszüntették volna, inkább szűkítették a vizsgált időszakot – írja a város portálja, a szeged.hu az ügyet először megszellőztető atlatszo.hu cikke alapján.

Tavaly úgy alakította át a szabályozást, és úgy kötött szerződést az MVM energiaszolgáltató, hogy most már nem évenként, nem is fűtési szezononként, hanem havonta vizsgálják, elhasználták-e a lekötött gázmennyiséget az önkormányzati távhőcégek. Ha nem – vagy ha éppen többet -, akkor a szerződött ár 25 százalékáig kötbért kell fizetniük. Persze a távhőcégek nem tudhatták előre, hogy 4-5 fokkal melegebb lesz például az október a korábbiaknál.

Kóbor Balázs, a Szegedi Távfűtő Kft. ügyvezetője a Szeged Televízió Téma című hírháttérműsorában azt mondta, hogy „most havonta kellene betartani a szerződött értéket, és 25 százalékkal lehet alul- vagy felülfogyasztani. Amennyiben átlépjük lefele vagy fölfele, akkor jelentős kötbért kell fizetni. Ez egyébként az el nem használt vagy túlhasznált mennyiség 25 százaléka, piaci áron. Ez borzasztó összeg”. Azt is hozzátette: 1 fok külső hőmérsékleti eltérés 7 százalékkal kevesebb vagy több energia elhasználását jelenti. Mivel októberben 4 fokkal is meleg volt az átlagos októberi középhőmérsékletnél.

Kóbor Balázs a műsorban is elmondta, nagyon örültek, hogy tudtak spórolni, de mivel a gázfelhasználásuk 25 százalékkal kevesebb volt a szerződött mennyiségnél, 78 millió forintos kötbért kell befizessenek az állami MVM kasszájában.

Az állami Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal minderre azt mondta az Átlátszónak, nem szólhat bele abba, hogy az ugyancsak állami MVM hogyan szerződött.

Kóbor Balázs azt is elmondta a műsorban, hogy a Szegedi Távhő Kft.-nek 1 gigajoule-nyi távhőt 49 ezer forintba kerül előállítani, miközben azt 2850 forintért kell adnia a lakosságnak az árkorlátozás miatt.

A távhőszolgáltatónak azért kerül ilyen sokban a távhő előállítása, mert a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal lényegében akkor vásároltatta be gázból a szolgáltatókat, amikor a legdrágább volt, 350 euró körül adtak 1 megawattórányit a gáztőzsdén. Ez augusztus 19. és 26. között történt, és azóta sem érti senki, a magyar hivatal, miért ekkor vásároltatott, és miért ekkor határozta meg a gáz magyarországi árát a szolgáltatóknak. Ezért az állam most tetemes kompenzációt fizet az adófizetők pénzéből: a korábbi 30–40 milliárdos távhőkassza most nagyjából 1000 milliárdos.

A szegedi távhőszolgáltató igazgatója bízik benne, hogy a jelenlegi 118 euró körüli tőzsdei gázár tartós marad, és így a korábbi 20–30 eurós árnak legfeljebb az 5-szörösét kell majd fizetni, és nem az augusztusi 350 euró körüli összeget.

– Eddig egy évre vásárolhattunk gázt, ez most lehetetlen. Most három hónapra engedélyezik lekötik a gázárat jelenleg, de minden hónapban figyelni kell, hogy nehogy 25 százalékkal többet vagy kevesebbet fogyasszunk. Most december 31-éig van gázunk, de hogy január, február, márciusban milyen áron lesz gázunk, azt a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal szintén egy referenciaidőszakban fogja meghatározni” – magyarázta Kóbor Balázs

Az ügyvezető elismételte a korábban sokszor elmondottakat: a távhő ettől nem lesz olcsóbb, mivel már most is 17-szer többe kerül nekik a előállítani, mint amennyiért adják a lakosoknak. Ráadásul ők hiába használnak olcsóbbnak számító geotermikus energiát, a távhő ára kormányzati hatósági áras, így akkor sem tudnák olcsóbban adni, ha a 2650 forintos ár alatt lenne az előállítási költség.

Kóbor Balázs a beszélgetés végén azt is elmondta: októberben a geotermikus hő használata helyett gázt kellett égetniük a szegedi távhőnél, annak érdekében, hogy minél kevesebb kötbért kelljen fizetniük az állami MVM-nek. – Pedig Szegeden jelenleg is zajlik egy sokmilliárdos geotermikus mintaberuházás, ami Európa második legnagyobb ilyen építkezése. Segítségével Szeged kevesebb gázt használhat a jövőben, környezetkímélőbb lesz, kevesebb szén-dioxidot termel, és kevésbé függ majd az orosz gáztól – írja a szeged.hu.

Nem tartozik szorosan a tárgyhoz, de legutóbb, az erőművek éjszakáján bekukkantottunk az egyik szegedi fűtőműbe, a Vág utcaiba. Fotókkal bőven illusztrált írásunkat itt olvashatják.

Nyitókép: Frank Yvette