Ingyenes képzéseken fejlesztik a debreceni vállalkozásokat

Gazdaság Helyi hírek

Hatékonyságnövelési képzés indul kis- és középvállakozások számára Debrecenben. A program 2022 októberében indul és várhatóan 2023 májusáig tart.- tette közzé Debrecen önkormányzata október 21-én.

Az ingyenes képzések célja, hogy a kkv-k kézzel fogható, gyakorlatorientált ismereteket kapjanak, melyek révén fokozhatják a versenyképességüket – jelentették be október 21-én az első előadás előtt tartott sajtótájékoztatón a szervezők.

Az évenként ismétlődő üzleti környezet-felmérés és a céglátogatások tapasztalatai alapján az EDC Debrecen és Debrecen városa idén 3 téma mentén indít képzési programot a helyi vállalkozások vezetői részére:

emberközpontú vállalati kultúra és HR menedzsment (P2030 tréningsorozat),
hatékonyságnövelés (B2030 – Hatékony vállalkozások című képzés),
online marketing és employer branding (B2030-Vonzó vállalkozások).

Az emberközpontúság fejlesztésére irányuló tréningsorozat az előző félévben sikerrel zárta az első körét – mondta Harsányi Zsolt, az EDC Debrecen Nonprofit Kft. vállalkozásfejlesztési vezetője. A mostani hatékonyságnövelés, illetve a közeljövőben induló online marketing és employer branding képzések célja, hogy kézzel fogható, gyakorlatorientált ismereteket kapjanak a kis- és középvállalatok, amellyel fokozhatják a versenyképességüket. A B(USINESS) 2030 – Hatékony vállalkozások egy ingyenes képzés, amelyet lean szakértők tartanak cégvezetők számára. A képzés célja megvalósítható hatékonyságnövelő megoldások átadása, valamint értékközpontú vállalkozásszervezés, mint átfogó gondolkodásmód megismertetése.

Barcsa Lajos alpolgármester a sajtótájékoztatón hangsúlyozta: a városvezetés elkötelezett a helyi kkv-k fejlesztése iránt, ezért az EDC Debrecen, válaszul a gazdasági környezet változására, a vállalkozások igényeihez igazodva egy újabb képzési programot indít hatékonyságnövelés témakörben. A közeljövőben még inkább felértékelődik minden tényező, ami eredményesebbé teheti a cégek működését. A vevői érték és a veszteségek azonosítása, a standardizálás, a megfelelő áramlás, az eszközök vagy a csoportok hatékony működése meghatározó tényezők lehetnek a sikerhez.

A szemlélet kialakítása mellett a képzés alapvetően gyakorlatorientált: ténylegesen adaptálható, hétköznapi szervezési, mérési és vizualizációs megoldásokat ajánl. A céglátogatások során helyi, jól prosperáló vállalkozásoknál, élő példákon keresztül ismerhetők meg a jó gyakorlatok: a képzés lehetőséget nyújt kkv környezetben a „KAIZEN™ kultúra” alkalmazásának megfigyelésére valós időben és helyszínen, valamint saját esetükben alkalmazható módszerek beazonosítására.

A képzés során egy nagyvállalat termelési rendszerét is bemutatják a résztvevők számára. A lean szemlélet megismerése közelebb visz a nagyvállalati szereplők működési elveinek megértéséhez. A standardizálás, az optimalizált menedzsment és döntéshozatali folyamatok, a megfelelően kialakított felsővezetői és középvezetői szerepek fontosságának ismerete, és ezek alkalmazása hozzájárul a vállalkozás tudatos fejlesztéséhez.

A program 2022 októberében indul és várhatóan 2023 májusáig tart. Ez 6 alkalmat foglal magába, melyek 3 órás modulokból állnak. A képzés a következő főbb témákat érinti: a lean filozófia alapjai, értékek és veszteségek azonosítása, folyamatoptimalizálás, eszközhatékonyság, energiahatékonyság, termelés- és karbantartásmenedzsment. Kiemelten fontos, hogy a résztvevők nyitott szemlélettel és elkötelezetten vegyenek részt a programban. A program jövőjének formálásában a résztvevők közreműködése és visszajelzései kulcsszerepet töltenek be, a sikeres teljesítést pedig oklevéllel ismeri el Debrecen városvezetése.

A képzésben részt vesz Gurabi Attila, lean szakértő, a Kaizen Institute Hungary Kft. tanácsadója. A Kaizen Institute globális tanácsadó szervezet több mint 30 éve vezető szerepet tölt be a kaizen gondolkodásmód és a lean szemlélet terjesztésében világszerte. A Kaizen Üzleti Modell alkalmazásával kíséri ügyfeleit és partnereit a folyamatos fejlődés útján. Magyarországi képviselete, a Kaizen Institute Hungary Kft. 2008 óta nyújtja oktatási és tanácsadási szolgáltatásait a hazai vállalkozások számára. Ugyancsak képviselteti magát a képző szervezetek között a Leannovation Egyesület, melynek alelnöke, Pető Sándor folyamatfejlesztési-, lean-, autóipari szakértő.

fotó: debrecen.hu