Prostituált

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye fertőzöttnek minősül az emberkereskedelem tekintetében

Helyi hírek

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye fertőzöttnek minősül az emberkereskedelem tekintetében. Jellemzően a mélyszegénységben lévő, sokszor munkanélküli lányokat használják ki az úgynevezett „Lover boyok” (stricik), akik házat, pénzt és boldogságot ígérnek a kilátástalan helyzetben lévő lányoknak.

Főleg interneten adnak fel hirdetést, egy rendkívül csábító munka kínálatával, de abban természetesen szó sincs prostitúcióról, csak sok pénz keresetével kecsegtetnek, ami bizonyos szempontból igaz is, csak az nem áll benne, hogy azt a strici fogja megkapni. A Lover boyok kihasználják a lányok sebezhetőségét, és szerelmet színlelnek feléjük, majd elhitetik áldozatukkal, hogy boldogan és gazdagságban fognak élni. Mikor már kellően manipulálták áldozataikat kezdetben csak magyarországi prostitúcióra veszik rá a lányokat, majd később felvetik, hogy külföldön akár ötször ennyi pénzt is kaphatnának.

Jellemzően a szabolcsi lányok Németországba, Svájcba és Ausztriába kerülnek, ahol bordélyházakban dolgoztatják őket. Mikor ide kerülnek, hivatalos irataikat elveszik, és sokszor az általuk „termelt” pénzt a Lover boyok megtartják maguknak. Többszőr is előfordult, hogy a lányokat drogokkal tömték, hogy az ellenállásukat megtörjék. Ebből a helyzetből, nehezen tudnak kitörni a lányok, hiszen erős kontroll alatt állnak. Mikor már beletörődnek a sorsukba, a Lover boyok újabb áldozatot keresnek, akik hasonló utat járnak be. Nem ritka, hogy egy Lover boy egyszerre 4-5 lányt is futtat egyszerre.

Azt akit akaratán kívül tartanak fogva és kihasználják, pénzét elveszik emberkereskedelemnek minősül, ami 5-10 év közötti börtönbüntetéssel sújtható. Súlyosbító tényezők esetén és bűnszervezetben elkövetve, akár 20 évet is kaphat egy Lover boy.

A filmben Dr. Borsodi-Buss Emese, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Főügyészség helyettes szóvivője beszél a megyében tapasztalható emberkereskedelemi helyzetről.