Élőlánc a Deák Gimnáziumnál

Élőlánccal sztrájkoltak a pedagógusok Szegeden is

Gazdaság Helyi hírek Kultúra

Az oktatás világnapjára hirdetett a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) országos egységes sztrájkot. Ehhez kapcsolódva vontak élőláncot szerda reggel a szegedi Deák Ferenc Gimnázium elé.

A szegedi események már kedden elkezdődtek, délután a Reök palotánál volt demonstráció, ahol Tarnay Attila, a PSZ Csongrád-Csanád megyei elnöke és Bedő Katalin, a szentesi Horváth Mihály Gimnázium tanára, a PSZ titkára mondott beszédet. Itt körülbelül félszázan voltak.

A keddi tiltakozást és a petíciót azzal indokolták, hogy a nagy pedagógussztrájk után az ombudsman felhívást tett közzé, melyben részletezte, milyen alapvető jogok illetik meg a gyermekeket az oktatásban, ugyanakkor a két szakszervezet szerint a tanárhiány miatt sérülnek a gyermekek jogai – és persze s szülőké is.

Szeretnék, ha a kormány emelné a tanárok bérét, érezhetően javítanák a pedagógusok megbecsültségét és azt, hogy az elvégzett munkáért arányos fizetést kapjanak a pedagógusok.

A mai országos általános pedagógussztrájk lesz része az is, hogy az országban a tanárok képviselői mindenütt felkeresik az Alapvető Jogok Biztosának hivatalait, hogy átadják petícióikat. Szegeden a “nyitvatartás miatt” ez már kedden megtörtént.

A demonstrálóknak nem kellett messzire menniük, csak a Gogol utca elején található irodaházig, az Alapvető Jogok Biztosának szegedi hivataláig. Információink szerint ott a pedagógusok petícióját átvette az ombudsman területi referense.

A szerdai, kicsit csípős reggelen a jobbára már ismerős feliratokat olvastuk a jellemzően sárga táblákon, a pedagógusok követelései láthatóan nem változtak, nem fújtak visszavonulót és ezúttal is méretes molinókon hangsúlyozták, hogy a sztrájk alapjog.

A másik szegedi demonstráció helyszíne a Mars téri Gábor Dénes Technikum és Szakgimnázium volt, ahol a Deák Gimnáziumhoz hasonlóan ugyancsak élőláncot alkottak az iskola épülete előtt a tanárok, a diákok és a szülők. Itt a becslések szerint 60-70-en lehettek, míg a Deáknál jóval többen voltak, a Gedóitól egészen a Krúdyig állt a sor.

Ami ugyanaz volt a két intézménynél, hogy mindkettőben megkezdődött a tanítás a szokásos időben.

Szabad Város Egyesület Szeged és VVL – Veritas Virtus Libertas ma, szerda este 6-ra a Széchenyi téren, a Klebelsberg-szobornál szervez tiltakozást. – Elérkezett az idő, hogy Szeged városa, polgárok, szülők, diákok, tanárok, oktatók, óvodapedagógusok, szakszolgálatban dolgozók, gyógypedagógusok együttesen kinyilvánítsák: mindannyiunk KÖZÖS ÜGYE az oktatás megbecsülésének kivívása, a pedagógusaink munkájának elismerése – írják felhívásukban.

A tervezett program:

17:45 – 18:00 gyülekező Klebelsberg Kunó szobránál a Széchenyi téren, a Bérpalota, Önkormányzati Hivatal épülete előtt
18:05 – verset mond Fabulya Andrea – tanár
18:15 – Üzenet a múltból – felolvassa Erdélyi Eszter – tanár
18: 30 – Szeged város nevében beszédet mond Tóth Károly a Kulturális, Oktatási, Idegenforgalmi és Ifjúsági Bizottság alelnöke

Fotók: Frank Yvette