Pedagógustüntetés Budapesten

A Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrum Szakszervezete is szolidaritását fejezte ki a tanárok felé

Helyi hírek

Az Orvosegyetemek Szakszervezeti Szövetségének (OSZSZ) tagjai, a Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrum Szakszervezete, a Kanizsai Kórházi és Egészségügyi Dolgozók Szakszervezet, a Pécsi Tudományegyetem Integrált Egészségügyi Szakszervezete, Semmelweis Érdekvédelmi Szövetség és a Szegedi Tudományegyetem Egészségügyi Szakszervezete szolidaritásáról és támogatásáról biztosítja a sztrájkoló tanárokat – írja az MTI Országos Sajtószolgálata.

Az OSZSZ, mint felsőoktatásban dolgozó munkavállalókat is képviselő szövetség kiemelten fontosnak tartja, hogy a magyar oktatás minden szintjén tisztességes béreket kapjanak és megfelelő körülmények között gyakorolhassák hivatásukat a pedagógusok, oktatók, szakoktatók. A magyar felsőoktatásba kerülő hallgatók felkészültségét jelentős mértékben meghatározza, hogy tanáraik kellően motiváltak legyenek, és ne kelljen napi megélhetési gondokkal küzdeniük

– olvasható a közleményben.

Pedagógustüntetés Budapesten
Perlaki-Borsos Noel végzős gimnazista beszél a demonstráló diákokhoz a Margit hídon a pesti hídfőnél 2022. október 5-én. A demonstrálók a Jászai Mari tér környékén gyülekeztek, majd először az autósforgalom, később a villamosok elől is lezárták a Margit hidat mindkét irányba. MTI/Lakatos Péter

A szakszervezetek jelezték: a munkavállalók legerősebb jogát, a sztrájkhoz való jogot, az Alaptörvény és nemzetközi szerződések biztosítják, azonban ez a gyakorlatban jelenleg több szakterület esetén is sérül. „Az pedig megdöbbentő és rossz emlékeket ébresztő, hogy azokat a tanárokat, akik kiálltak magukért, a kollégáikért, a diákokért, az oktatás- és az ország jövőjéért, a hatalom kirúgta a munkahelyükről ezzel megfélemlítve a pedagógus társadalmat” – írták.

Az OSZSZ kéri tagszakszervezetei tagjait és minden, az ország jövőjéért tenni akaró szimpatizánst, hogy legyen szolidáris a pedagógusok harcával.

Hatalmas tömeg gyűlt össze, és állt ki a tanárok mellett – élő közvetítés

A mozdonyvezetők is kiállnak a pedagógusok mellett

A Mozdonyvezetők Szakszervezete figyelemmel kíséri a pedagógus szakszervezetek által szervezett munkabeszüntetéseket, a diákok és a szülők kiállását a követeléseik mellett, demonstrációikat, amelynek célja a közoktatás minőségének javítása, a piaci körülményeknek megfelelő versenyképes jövedelem, a tisztességes munkafeltételek elérése – írja a szakszervezet.

Elismerésünket fejezzük ki a pedagógus munkavállalók anyagi, erkölcsi megbecsülését, tisztes megélhetését biztosító jövedelmet követelő, a sztrájkokban, a polgári engedetlenségben, a demonstrációban részt vevő munkavállalók és támogatóik felé.

Élőlánc a Fazekasnál – Több debreceni iskolában is tüntettek a pedagógusok mellett, lesz még folytatása

Példásnak tartjuk azt az eltökéltséget, amelyet képviseltek, tiszteljük azt a bátorságot, amelyet a pedagógus munkavállalók érdekeinek érvényesítéséért felmutattok. Bízunk abban, hogy erőfeszítésetek, kitartásotok meghozza az eredményt hiszen szüleink, házastársaink, gyermekeink vagytok, de ami mindennél fontosabb mindenki gyermekének legfontosabb nevelői, tanítói, életük, sorsuk fontos alakítói, befolyásolói.

A magyar mozdonyvezetők képviseletében szolidaritás vállalunk, és a Szakszervezetek tisztségviselőinek, a munkabeszüntetésben részt vevő valamennyi pedagógusnak és oktatásban dolgozónak, valamint minden őket támogató tevékeny polgárnak eredményes munkaharcot, demonstrációt, erőt, egészséget kívánunk!

– olvasható a mozdonyvezetők szakszervezetének közleményében.