Catl akkumulátorgyár Debrecen

Több sebből vérzik a debreceni kínai gigaberuházás

Helyi hírek

Már biztos, a kínai akkumulátorgyár, a Contemporary Amperex Technology Co. Limited (CATL) Debrecenben valósítja meg 3000 milliárd forint értékű beruházását.

Nagy lehetőség ez Debrecen számára, azonban akadnak problémák is a beruházással. Itt van mindjárt a víz. Ebből ugyanis nincs elég arra, hogy egy ekkora ipari mostrumot kiszolgáljon, a zöldek és az elemzők szerint a helyi vízkészlet arra sem elég, hogy a térség lakosságának stabil ellátásáról gondoskodjon.

Pedig nélkülözhetetlen, hogy az ipari szükségletek kielégítésére igénybe vegyék a Debrecen környéki vízkészletet. A kiszáradt medrek egyre gyakoribb látvánnyá válnak a helybeliek szerint, ezért a beruházónak muszáj lesz megfelelő vízbázist találnia a város vezetésével egyetemben a termelés fenntartásához – írja a 24.hu.

De probléma a szennyezett víz elhelyezése is: a gyár környéki talajvizekben ugyanis mérgező anyagok jelenlétét mutatták ki.

Gazdasági aggályok is felmerültek a projekttel kapcsolatban. A szakértők szerint a magyar kormány – az alapinfrastruktúra 88 milliárd forintos fejlesztésén túl – további mintegy 250 milliárd forinttal „száll be” a beruházásba, ami tulajdonképpen azt jelenti, a gyár működésének első öt évét a magyar állam finanszírozza.