Virág Cukrászda

Száz éve Virág(h) a neve Szeged leghíresebb cukrászdájának

Gazdaság Helyi hírek Kultúra

A Virág cukrászda Szegeden, a Klauzál téren, az úgynevezett Új Zsótér-ház földszintjén található, a neobarokk stílusú palota a szegedi nagy árvíz előtt épült, 1873-ban. A cukrászdát 1874-ben nyitották meg, Allemann és társa cukrászdája néven, majd az 1880-as évektől már Árvay Sándor a tulajdonosa.

Fortepan Négyesi Pál 1938(1)
Fotó: Fortepan, Négyesi Pál 1938

1922-ben Virágh Géza temesvári cukrász és testvérei vásárolták meg és tették híressé, a belső teret például rokokó stílusúra alakították. 1928-ban a párizsi világkiállításon aranyérmet nyert cukrászkülönlegességeivel. Gyakran reggelizett itt József Attila, aki az egyik tulajdonos barátja volt. És gyakran megfordultak itt a Szegedi Szabadtéri Játékok híres fellépői, már a ’30-as évektől kezdve – és ez a hagyomány máig kitart.

Fortepan Nagy Gyula 1960(1)
Fotó: Fortepan, Nagy Gyula 1960

A Virágh testvérerek Temesváron nyitották meg az első cukrászdájukat – először Géza jött Szegedre, és megvásárolta a Klauzál téren az Árvay cukrászüzemet a teljes berendezéssel. Sajnos spanyolnáthában meghalt Virágh Géza, és az egész család úgy döntött a világháború és Trianon után, hogy az anyaországban telepednek le, 1922-ben érkeztek Szegedre. Virágh Béla és testvére, József vette át az üzlet vezetését.

Fortepan FŐFOTÓ 1976(1)
Fotó: Fortepan, FŐFOTÓ 1976

– A második világháborút mint minden vállalkozás, úgy a cukrászda is megérezte, majd pedig az ötvenes években elkezdődtek az államosítások, aminek a cukrászda is az áldozata lett 1950. február 8-án. Úgy vették el tőlük a vállalkozást, hogy a saját kalapjáért nem mehetett vissza a fogashoz Virágh József – írta Dobó Csaba szegedi sajtómunkás, aki még 2014-ben beszélgetett a legkisebb Virágh unokával.

A Virágh cukrászda az államosítás után immár „h” nélkül üzemelt tovább, a kilencvenes években az örökösök állítólag egymillió forintnyi kárpótlási jegyet kaptak mindössze.

Fotó: Frank Yvette, 2001
Fotó: Frank Yvette, 2001

A közelben -szemben – működött a hozzájuk tartozó Kis Virág cukrászda is. 2010 tavaszán mindkettőt bezárták és sorsuk hosszú ideig bizonytalan volt. 2016. júniusában újra kinyitott a cukrászda, megszépített, de főként eredeti állapotában – üzemeltetője Gyuris László mestercukrász. Róla nemrég írtunk annak kapcsán, hogy övék lett idén Magyarország cukormentes tortája.

Az évforduló kapcsán természetesen megkerestük. – Tervezünk valamit, nem fog elmúlni úgy az év, hogy ne emlékeznénk meg erről a 100 esztendőről, de konkrétumokról csak később tudok beszámolni – mondta portálunknak, hozzátéve, ő is nap mint nap látja a cukrászda címerében az 1922-es évszámot.

Mai galériafotók: Frank Yvette