A bűvös vadász próbái Szegeden

Már próbálják A bűvös vadászt a színházban

Helyi hírek Kultúra

Megkezdődtek a Szegedi Nemzeti Színházban idei első operabemutatójának próbái. Weber A bűvös vadász című operáját Szőcs Artur állítja színpadra.

Ebben az operában az élet, a halál, a misztikum a mesének egy olyan egyvelege, olyan találkozása, amivel egy ideje már szeretnék foglalkozni, mert úgy érzem elérkeztem abba a korba, amikor már foglalkozni kell a halál gondolatával is. Ez egy nagy mese, tündérekkel, földön túli lényekkel, ezért mi így is kezeljük majd a művet, stilizált elemekkel igyekszünk dolgozni a színpadon, ehhez igazodik majd a látványvilág is – mondta el a próbák előtt a Szőcs Artur a szeged.hu portálnak.

A díszletet Slárku Anett tervezte, a három helyszínen játszódó darabot egy forgószínpadra helyezte, stilizált, organikus díszleteit pedig modern LED-fényekkel tette még izgalmasabbá.

A jelmezeket tervező Kovács Andrea az olvasópróbán arról beszélt, igyekezett minél jobban igazodni a díszlethez, ezért letisztult, elegáns jelmezekben gondolkodott, amelyeket a sötét színek uralnak, némi hidegebb rózsaszínnek kiegészítve.

Dinyés Dániel zenei vezető az első próbán a darabválasztásról azt mondta, azért döntött mellette, mert az operatagozatnak alkalmas a darab, minden szerepre van ember. Azt ígérte, ez az előadás nagyon más lesz, mint amit a szegedi operabarátok az elmúlt években megszokhattak. Szerinte a misztikus opera nagy utazás a német lélek rejtelmeibe.

Weber Apel és Laun Kísértetkönyvéből választotta ki A bűvös vadász történetét, aminek a kötet tematikájából adódóan tragikus végkifejlete volt. Ezt a librettistával egyetértésben törölték és egy derűs finálét írtak a helyére.

A főbb szerepekben Szélpál Szilvesztert, Réti Attilát, Gáspár Istvánt, Máté Beátát, Varga Annát, Kónya Krisztinát és Ferenczy Orsolyát láthatja majd a szegedi közönség – a bemutató október 14-én lesz.

Fotók: Frank Yvette