Vadaspark Rákosi vipera

Vipera-szombat lesz a Szegedi Vadasparkban

Helyi hírek Kultúra Ország

Két év kihagyás után idén ismét rákosi vipera napot tarthatnak a Vadasparkban, amelynek keretében a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesületet látják vendégül szombaton.

Szeptember 3-án 10.00 és 15.00 óra között találkozhatnak a látogatók az MME állomásával az európai állatokat bemutató Medve-ösvény bejáratánál. 14.30-kor nyilvános vipera-vizsgálatot végeznek a Rákosivipera-védelmi Központ szakemberének vezetésével, amely során a látogatók egész közelről megtekinthetik hazánk legveszélyeztetettebb hüllőjét a Sancer-tó partján található terráriumnál.

– A rákosi viperával mindössze három állatkertben találkozhatnak a látogatók, a bécsi, budapesti és szegedi állatkertekben – írja a Vadaspark portálja. A hajdan gyakori, a XX. század végére csaknem kipusztult mérges kígyó faj megmentése – a Rákosivipera-védelmi Központban mesterséges körülmények között szaporított állatok visszatelepítésével – a hazai természetvédelem egyik sikertörténete.

Vadaspark Rákosi vipera

A rákosi vipera napot a LIFE program bemutatására tartják az együttműködő partnerek évek óta szeptember első szombatjain. Idén a Rákosi-vipera Központon kívül a Fővárosi Állat- és Növénykertben, a Nyíregyházi Állatparkban, valamint a Szegedi Vadasparkban lesznek ismeretterjesztő standok, az utóbbi helyen lesz lehetőség a nyilvános vizsgálat, mérések megtekintésére.

A nap folyamán nem csak a veszélyeztetett vipera faj helyzetére hívják fel a figyelmet a szakemberek, hanem azt is bemutatják, hogy az olyan „nemszeretem” állatok is, mint a kígyók, fontos részei a természet rendszerének, és ezért is szükséges a védelmük a biológiai sokféleség fenntartása és egyben a saját érdekünkben.

Fotók: Szegedi Vadaspark