Viharfelhő

Országszerte sok a viharkár – ekkor csaphat le a zuhé Hajdú-Biharra

Helyi hírek

Viharkárok felszámolásán dolgoznak a tűzoltók több megyében – közölte a katasztrófavédelem pénteken késő este.

Azt írták: útra, épületre, járműre dőlt fák eltávolításához várnak segítséget az emberek, elsősorban az ország középső részén.

A szél több megye településén okozott károkat: utakra, épületekre, járművekre döntött fákat, letépte az elektromos vezetékeket.

A Bács-Kiskun megyei Kelebia és Tompa között, illetve Öregcsertő és Csoma között is fa dőlt az útra, akadályozva a forgalmat.

Kunfehértón villám csapott egy fába.

A Fejér megyei Adonyban, a 6-os főútra kidőlt fa akadályozta a közlekedést. Felcsúton a meccs is csúszott a villámlás miatt.

Pest megyében Szigetcsép és Tököl között egy kanyarban nagyobb fa több ága hullott az úttestre.

A Tolna megyei Gerjenben, a Hunyadi utcában több ház előtt is baj történt. A vihar egy fenyőt és egy villanyoszlopot is kidöntött, egy másik fa pedig az elektromos vezetéket szakította le a villanyoszlopról – ismertették a közleményben.

Mi várható a következő órákban?

Zivatarveszély miatt országos figyelmeztetéseket adott ki szombatra, augusztus 20-ára az Országos Meteorológiai Szolgálat. Budapestre, valamint Pest, Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Csongrád-Csanád, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom, Somogy, Tolna, Vas, Veszprém és Zala megyére adtak ki másodfokú, a többi megyére elsőfokú figyelmeztetést zivatarveszély miatt.

Emellett az ország nagy részére a felhőszakadás veszélye miatt is figyelmeztetést adtak ki: a fővárosra, továbbá Pest, Baranya, Bács-Kiskun, Fejér, Komárom-Esztergom, Nógrád és Tolna megyére másodfokút. Azt írták: a térséget elérő hullámzó hidegfront hatására zivatarokra kell számítani. Az éjszaka második felétől egyre inkább a felhőszakadás lehet a fő veszélyforrás.

Szombaton napközben több hullámban, több helyen várhatók zivatarok, a legkisebb eséllyel az északkeleti megyékben. A zivatarokat a felhőszakadás mellett helyenként viharos szél és jégeső kísérheti.

Debrecen térségét szombaton, a nap második felében éri el a csapadékzóna, majd vasárnap leszakadhat az ég, és az Időkép előrejelzése szerint 4 nap alatt több mint 40 milliméter eső hullhat:

Mindeközben az ország északkeleti, keleti megyéiben még 25-26 fok közelében alakulhat a napi középhőmérséklet. A csúcsértékek általában 25 és 31 fok között valószínűek, de északkeleten még melegebb lesz, 34-36 fok is előfordulhat.

A hőség veszélye miatt is elsőfokú figyelmeztetést adtak ki szombatra Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyére.

(MTI)