Kecskerákok

Több hete találták a 17 ezer kecskerákot a román kamionban Nagylakon

Gazdaság Helyi hírek Rendőrség

Mintegy 17 ezer, Magyarországon védett kecskerákot találtak a pénzügyőrök egy román kamion rakterében a nagylaki határátkelőhelyen – közölte csütörtökön a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) az MTI-vel. Az eset több hete történt, a Szegedi Vadasparknak átadott állatokat azóta szabadon is engedték.

A kamion a fuvarlevele szerint 772 kilogramm élő kecskerákot szállított Olaszországba. A védett állatok természetvédelmi értéke meghaladta a 842 millió forintot.
A kecskerák eszmei értéke egyedenként 50 ezer forint. Szállításuk engedélyköteles, de mivel a sofőrnek nem volt ilyen okmánya, a pénzügyőrök természetkárosítás miatt feljelentést tettek a rendőrségen.

Kecskerákok
Bedobozolt kecskerákok a hűtőkamion rakterében. Fotó: NAV

Az állatokat a NAV és a rendőrség átadta a Szegedi Vadasparknak – ahol azóta a kecskerákokat szabadon is engedték. Merthogy a történet már több hetes, csak valamiért ma, csütörtökön középdélelőtt posztolta Facebook-oldalán a Nemzeti Adó- és Vámhivatal. Némi bizonytalanság még az ügyben, hogy a NAV furgont emleget a posztban, a MTI hírében ugyanakkor kamion szerepel és a kettő között van némi (méret)különbség. Az, hogy mekkora raktér kell 17 ezer kecskerákhoz, nem tudjuk, de ha a NAV fotóján látható kesztyű nem a legkisebb női méret, akkor nagy…

Kecskerákok
Ekkora egy kifejlett kecskerák.

A mai posztban azt is írták, hogy kiemelt figyelmet fordít a hivatal az állat- és növényvédelemre, amit az Állatvédelmi Kódex aláírásával is tanúsítottak 2022 márciusában. Megtudtuk, tavaly a pénzügyőrök számos védett állatot foglaltak le, köztük több mint 4 ezer kecskerákot. Idén például húsznál is több, különféle fajtájú kutyakölyök mentésében vettek részt.