Debreceni közgyűlés Papp László polgármesterrel

Papp László azonnal visszavonulna a politikától, ha a kormány különleges gazdasági övezetté nyilvánítaná az akkumulátorgyár területét

Helyi hírek

Debrecen polgármestere és a város honlapja szűkszavúan csak azt közölte a csütörtöki közgyűlés legfontosabb napirendi pontjával kapcsolatban, hogy élénk eszmecsere alakult ki az ülésen a beruházás vélhető környezeti hatásairól, azon belül is vízigényéről.

Arról számoltak még be, hogy Papp László polgármester felajánlotta, hogy ha ezt a képviselők igénylik, konzultációt szervez számukra erről a témáról a Debreceni Vízmű Zrt. vezetőjével, valamint amennyiben a beruházással kapcsolatban újabb, a jelenleg rendelkezésre állónál részletesebb műszaki információkat kap az önkormányzat, arról a közgyűlést és a lakosságot is tájékoztatni fogják.

A momentumos Szabó Bence szerint a polgármester brüsszelezett is, és bár számos kérdésre érdemi választ adott, akadt még közöttük megválaszolatlan.

Debrecen önkormányzata megvédte a kínai akkumulátorgyárat: más európai országokban is vannak ilyenek

Az ülésen a Civil Fórum Debrecen Egyesület képviseletében Gondola Zsolt Zoárd arra is rákérdezett, hogy mi lesz, ha a kínai cégnek az óránkénti 1080 köbméternél jóval több vízre lesz szüksége, illetve ha a magyar kormány – a gödi példához hasonlóan – különleges gazdasági övezetté nyilvánítja a beruházást, amelynek értelmében elkerülhet a gyár a várostól.

A polgármester az extra vízigénnyel kapcsolatos aggályokat elhárította. A különleges gazdasági övezetté nyilvánításról pedig ez a véleménye:

„ez legrosszabb rémálmában sem merült fel eddig”, de amennyiben ez megtörténne, abban a pillanatban fejezném be a politikai pályafutásomat”.

Azt is elmondta, nem tart a kormány ezen lépésétől, sőt „zéró esélyt” lát erre, amely pontnál a kormánnyal való eddigi jó együttműködésüket hangsúlyozta.

Tehát megint ott tartunk, hogy ildomos jóban lenni a kormánnyal, mert aki nem így tesz, az úgy járhat, mint szegény gödiek.