Karikó Katalin

Elhagyja a Biontech-et, a kutatásra akar koncentrálni Karikó Katalin

Egyetem Helyi hírek

Alelnöki pozícióból hagyja el a Biontech-et Karikó Katalin, a világhírű magyar biokémikus. A hírt a legfrissebb Nők lapjába közölt interjúban jelentette be, de csak annyit mondott: szeptember végén befejezi.

Új feladatok várnak rám, elsősorban szeretnék végre a tudományos munkában újra elmélyülni, mert az elmúlt másfél évben kevesebb idő jutott erre – mondta az interjúban , amit a forbes.hu szemlézett. Azt nem mondta el, hol folytatja, de valószínűleg nem fukarkodik az állásajánlatokban.

Karikó Katalinévtizedek óta dolgozik az mRNS-technológián, aztán a járvány elején kollégáival rájöttek, hogy az eljárás használható a covid elleni védőoltásoknál is. Innentől Karikó, mint az mRNS-vakcina egyik feltalálója került be a köztudatba, már több mint 70 elismerést, kitüntetést kapott, amik kifejezték, milyen hatalmas áttörést ért el a sejtszintű gyógyítás terén.

Azt mondta a Nők lapjának, hogy amúgy nem örül az ismertségnek. – Örülök, hogy az mRNS-technológiában rejlő lehetőségeket az utóbbi időben sokan felismerték, de nem könnyű dolog ennyire az érdeklődés középpontjában lenni. Jobban szeretnék a tudománnyal foglalkozni, a kutatási eredmények olvasásában elmélyülni – hangsúlyozta.

Nyitókép: Frank Yvette