Tűzifa

Nem eszik forrón az iskolák fakazános fűtését Szegeden sem

Gazdaság Helyi hírek

Márciusra tudnának kazánt szállítani az oktatási intézményeknek, csak Szegeden legalább 6000 tonna fa kellene az iskolák fűtésére. A fa mázsája már most 8-9000 forint és tovább emelkedhet.

A belügyminisztériumi iránymutatás alapján az iskoláknak fel kell mérniük, hová tudnának fatüzelésű kazánt rakni, épületgépészt kell hívniuk, kiépíttetni a rendszert, akár kályhát felhasználva, ha még van, majd kéményes szakemberrel felméretni a kémény alkalmasságát, elvégeztetni a szükséges átépítést. Ezután kéményseprő ellenőriz, majd jön a tűzvédelmi hatóság szakvéleménye, hogy mehet a fafűtés, esetleg pótmunka kell – sorolja a szeged.hu.

Az önkormányzat portálja megnézte, hogy, a szegedi általános iskolák mérete 1385 és 4922 négyzetméter között szóródik. A legnagyobb a 9900 négyzetméteres Deák Ferenc Gimnázium, mögötte épületnagyságban a Radnóti- és a Ságvári-gimnázium következik.

Az egyik általános iskola vezetője a portálnak azt mondta, egyelőre megtippelni sem tudja, mivel járna az átállás fatüzelésre vagy más fűtési módra. Náluk 8 évfolyamban 24 osztály van, emellett szaktantermeket, a tornatermet, az étkezőt, folyosókat, az aulát, öltözőket, az igazgatói és igazgatóhelyettesi irodát és a tanári szobát is fűteni kell.

Az osztálytermek mérete változó, de jellemzően 20–25 négyzetméteresek. Arra is felhívta a figyelmet, hogy Magyarországon meglehetősen sok a két világháború között épült iskola, ezek belmagassága eléri a 3,6 métert, sok épületben régiek a nyílászárók, ami drágítja a fűtést.

A szegedi Radnóti gimnázium
A szegedi Radnóti gimnázium

A nyilatkozó épületgépész szerint nagyteljesítményű vegyestüzelésű kazánok többtonnásak, éppen ezért nagy helyigényűek. Bizonyára több iskola esetében az elhelyezésük is megoldhatatlan volna. A szakemberek ehhez hozzátették: a fát valahol tárolni is kellene, és mivel nagy mennyiségről lehet szó, ennek helyigénye is problémát jelentene az intézményeknek.

A kémények építése vagy átalakítása fafűtésre csak a megoldandó kivitelezési feladatok egyike volna. Igaz, a költségesebbek közül való.

Nagyobb baj, hogy jelenleg nincsenek raktáron vegyestüzelésű kazánok. Különösen nagyteljesítményűek. Olyanok, amilyenekkel oly közintézményeket lehetne fűteni, amilyen egy-egy iskola. A gázfűtés miatt a nagyteljesítményű vegyestüzelésű kazánokat kifejezetten kevés helyen alkalmazták. Forgalmazásuk nem jelentős.

Egy hazánkban Ausztriában gyártott kazánokat forgalmazó cég vezetője szerint, amennyiben ma rendelnénk meg egy kazánt az leghamarabb nyolc hónap múlva érkezne meg.

A szeged.hu szerint egy 70 kilowattos kazán ára jelenleg 2,5–3 millió forint között mozog, de a 150 és 500 kilowatt közötti teljesítményűeket inkább 5 és 10 millió forint közötti áron lehet beszerezni, de a határ a csillagos ég. Ráadásul, ha megnő a kereslet, az ár is megugrik majd.

Az kazán ágazat termelését hasonló gondok sújtják, mint az autógyártást. Alapvető alkatrészekből állandósult a hiány. Ezek közé tartoznak a szivattyúk. Megszakadtak, és a mai napig nem épültek vissza az elmúlt években elszakadt termelési láncok, amelyek zavartalanná tennék a termelést.

Egy átlagos méretű, 5000 négyzetméteres iskola kifűtéséhez szinte biztos, hogy legalább 1200 mázsa fa kell. Ha a téli szünetet nem is számoljuk, a nagy belső terek és egyéb hatásfokrontó tényezők miatt nem lennénk meglepve, ha akár 150–180 tonnára is szükség lenne iskolánként.

Magyarán, egy Szeged méretű városban szinte biztos, hogy nem lenne elég a 6000 tonna fa, lehet, hogy 10 ezer tonna is kellene egy fűtési szezonra.

A piacon már most nem vagy alig kapni tűzifát, mert hónapok óta elkezdődött annak felvásárlása. Ma még nem tudni, hogy a tűzifára bejelentett kiviteli tilalom mennyire képes orvosolni az állandósulni látszó hiányt.

A Szeged Televízió pénteken az egyik szegedi tüzépen megnézte, nagyjából 65 ezer forintba került egy köbméter tűzifa, (lehet, hogy ma már 70 ezer) de napról napra drágul. Mivel 1 köbéter fa nagyjából 8 mázsát tesz ki, ez azt jelenti, hogy a fa mázsája 8000–9000 ezer forint körül mozog jelenleg.

– Egy Szeged méretű városban csak a fa legalább 480–500 millió forintba kerül majd, de lehet ez 800 millió forint is. És akkor még nem állították át a bölcsődéket, óvodákat, állami- és önkormányzati hivatalokat, és az egyetem elképesztő méretű épületeinek fűtéséről nem beszéltünk – írja a szeged.hu.

Portálunk itt írt először a témáról.

– ka –

Fotók: Frank Yvette