Szőregen is gyűjtötték a gazdák a búzát a Magyarok Kenyeréhez

Gazdaság Helyi hírek

Búzagyűjtő Napot tartottak szerdán Csongrád-Csanád megyében. A gazdák a Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem programban hét helyszínen, köztük Szeged-Szőregen ajánlhatták fel gabonájukat.

– Szerdán a megyében több mint 400 adományozó ajánlott fel búzát, közel 18.000 kg gyűlt össze. Az elkövetkezendő napokban több gyűjtőpontra várható még beszállítás, és számos gazda jelezte, hogy pénzadománnyal támogatják a kezdeményezést – tudtuk meg csütörtökön az agrárkamarától.

Magyarok kenyere

Korábban írtuk:

A jótékonysági akciót ezúttal is a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK), a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (MAGOSZ) és a Magyarok Kenyere Alapítvány szervezte. Szőregen Rózsavölgyi József telephelyén lehetett leadni a búzát, ahova több környező településről, például Kübekházáról, Tiszaszigetről és Újszentivánról is érkezett felajánlás.

– A Magyarok Kenyere program több mint tíz éves, az idei összefogás azért nagyon fontos és szimbolikus, mert rendkívüli időszakot élünk: az országot, különösképpen Csongrád-Csanád megyét extrém aszály sújtja, a szomszédban háború dúl, a gazdák költségei az egekben – mondta Szél István, az agrárkamara megyei elnöke.

Az adományozás végén augusztus 5-én Hajdúnánáson öntik össze jelképesen a felajánlott búzát. Ennek jelentős részét a kárpátaljai magyaroknak, illetve a Kárpátalja magyarok lakta területein működő szervezeteknek juttatják majd el. De olyan Csongrád-Csanád megyei segély- és civil szervezeteknek jut belőle, akik tudják, hol lesz a legjobb helye a lisztnek. – Természetesen a hét gyűjtőponton a következő néhány napban is lehet még gabonát leadni, illetve pénzadománnyal segíthetjük a Magyarok Kenyere Alapítványt – hangsúlyozta az elnök.

Szél István elmondta, tavaly 527 Csongrád-Csanád megyei gazda 27 ezer kilogramm búzát adott össze, amiből több mint 17 ezer kilogramm liszt lett. Ennek egyharmada került határon túli segélyszervezetekhez, a többi a Csongrád-Csanád megyei közösségeknek – például: Vöröskereszt, Máltai Szeretetszolgálat, Ágota Alapítvány, egyházi és cigány érdekvédelmi szervezetek stb. – jutott.

A nyitókép forrása: Magyarok Kenyere

Frank Yvette galériafotói a szőregi gyűjtésről.