Napraforgó Szeged határában

A napraforgót is nagyon megviseli az aszály

Gazdaság Helyi hírek

Július közepére a 300 ezer hektárt is jóval meghaladta az aszálykár bejelentéssel érintett területek nagysága, Csongrád-Csanád megyében is nagy a baj, a szántóföldi növények közül nagyon szenved a kukorica és a napraforgó.

Hosszú hetek óta alig esett, a talaj sokfelé csontszáraz, a nyári növények szenvednek az aszálytól. A földek nedvességtartalma egyre nagyobb területen és egyre mélyebb rétegben csökken a növények számára hasznosítható víztartalom arányában a kritikus 40 százalékos érték alá.

A kukorica és a napraforgó is nagyon gyengén fejlődött a csapadékhiány miatt. Feleakkorák a növények, mint ilyenkor általában, és már nemcsak a leveleik, hanem a gyökereik is száradnak, ami gyakran egyenlő a kipusztulással. A sokéves átlaghoz képest, az elmúlt 100 napban 100-120 milliméterrel kevesebb csapadék esett idén.

Kolléganőm laikus szemmel részleteiben talán tetszetős napraforgótáblát fotózott a napokban, ám a szakemberek pontosan látják, tudják, hogy ez azért messze nem az igazi. Egyenetlen a növények fejlődése, helyenként erősen ritkásak a sorok. És ez a helyzet minden esőmentes, meleg nappal egyre csak tovább romlik.

Csongrád-Csanád megyében egyébként ezt a szántóföldi növényt a legutolsó, 2021-es adatok szerint közel 32 ezer hektáron termelik, ez az országos napraforgó vetésterületnek közel 5 százaléka.

Fotók: Frank Yvette