Tarhonya Fesztivál Tápén

Tarhonya Fesztivált rendezett szombaton Tápé

Gasztro Helyi hírek

Szombaton megtelt élettel és étellel a tápéi Heller Ödön Művelődési Ház udvara, idén már a 17. Tarhonya Fesztivált rendezte a szegedi településrész.

Az esemény szombaton délelőtt 9 órakor kezdődött, de már jóval előtte sokan tették a dolgukat, pakolták ki a portékájukat, állították a sátrukat, beüzemelték a gázpalackot, ellenőrizték, van-e minden hozzávaló a tarhonyás ételhez.

Ha valakinek bármilyen problémája volt, nem csak a főszervezőhöz fordulhatott, hanem Szécsényi Rózsához, Tápé önkormányzati képviselőjéhez is. És volt ennél “magasabb szint” is, Szabó Sándor, a körzet országgyűlési képviselője is Tápén indította a szombatot.

Kóstoláshoz szól a nóta
Kóstoláshoz szól a nóta

A programok folyamatosak voltak, és ha azok szünetében valaki el akart volna bóbiskolni, a vidám legényekből álló zenekar mellett erre esélye sem volt. A labdás testmozgást követően 11 óra körül, visszafelé is benéztünk a fesztiválra, akkor már  sok bográcsban főtt valami tarhonyás étel.

Olyat is találtunk, ami már késznek tűnt, és ezt megerősítette az is, hogy volt, aki már a desszertnél járt. Egy méretes szalmakalapos úr kábé egykilós vanília-csoki jégkrémet kanalazott a lapos műanyag dobozból, óriási nyugalommal. Nem kizárt, hogy túl volt már a főételen, bár erre 11 óra előtt nem volt sok esély. B-változat, hogy bemérgelte magát, miszerint ez a kaja sosem lesz kész, és így csillapította éhét.

Egy ifjú hölgy a résztvevők közül
Egy ifjú, gyékény hajpántos hölgy a résztvevők közül – Fotók: Frank Yvette

A tarhonyát a főzéshez egyébként idén is a szervezők biztosították, a többi hozzávalót a résztvevőknek kellett vinniük. A legfinomabb étkeket elkészítőket hagyományosan elismerésben részesíti a neves szakemberekből álló zsűri.

Bármilyen ételt lehetett készíteni, egyetlen kikötés volt, tarhonyának lenni kellett benne – lehetett belőle egytálétel, leves, és persze köret is. A plakát szerint 14.00 és 16.30 között tartják a szervezők a jól megérdemelt és kellően hosszú  ebédszünetet, utána besűrűsödnek a programok. Hagyományosan ezek végéhez közeledve adják majd át a Tápéért emlékérmet is.

– ka –

Frissítés:

Idén ketten kapták a Tápéért Emlékérmet: Polonkai Lászlóné, mindenki Ilike nénije és Vörös Istvánné, Tápé Aranka nénije. Vastapsolt nekik a Heller Ödön Művelődési Ház udvarán a közönség, amikor színpadra szólították őket. Az emlékérmeket Szécsényi Rózsa Szabó Sándorral, Tápé országgyűlési képviselőjével együtt adta át a kitüntetetteknek.

Fotó: Iványi Aurél - szeged.hu
Fotó: Iványi Aurél – szeged.hu