Pósán László sikeresen kibogarászta kis papírkájából a kommunistázós szövegét

Helyi hírek

A vármegyék és ispánok visszahozatalának ötletét magyarázta a parlamentben dr. Pósán László történész, Debrecen 2. számú választókerületének újraválasztott fideszes országgyűlési képviselője.

Pósán László keddi felszólalásában arról beszélt, hogy a vármegye és a főispán szavak használatának visszaállítása azt a célt szolgálja, hogy az ezeréves magyar államiság e formában is kifejeződjön.

A vármegyéről a magyar közigazgatás alapvető területi egységeként beszélt, amely 1949-ig létezett. Elmondta, “a múltat végképp eltörölni akaró kommunista diktatúra” e kifejezés eltörlésével deklarálta, hogy nem érdekli a nemzet múltja, a kultúrája és az identitása, valamint elutasítja ezer év minden értékét.

Hozzátette: 1990-ben az első demokratikusan megválasztott jobboldali kormány kísérletet tett a vármegye elnevezés visszaállítására, de a posztkommunista erők és a globális érdekeket kiszolgáló SZDSZ ezt meghiúsította.

Pósán László szerint a magyar történelem arról tanúskodik, hogy a vármegyék léte gyakran bántotta az idegen hatalmak szemét: a velük szembeni fellépést a Habsburgok kezdték, a szovjeteket kiszolgáló moszkoviták folytatták, majd a nyugatnak hajbókoló neomarxisták is programjukká tették. A múltat végképp eltörölni eszményéből mára ez az eltörlés kultúrája lett – fogalmazott.

A fideszes politikus úgy látta, a módosítás csupán terminológiai jellegű, és a vármegye elnevezés – az ezeréves magyar államisághoz kapcsolódó kifejezés – erősítheti a nemzeti identitást.

Kitért arra is, hogy mára a főpolgármester szó jelentése megváltozott, hiszen eredetileg a budapesti főpolgármester a kormány képviselője volt. Ha az alaptörvény módosítása a múltidézés szándékával készült volna, akkor a javaslatnak tartalmaznia kellene azt is, hogy a főpolgármester a kormány képviselője – közölte.

Pósán László mindezt 90 százalékban felolvasta, erről egy videót is megosztott a Facebook-oldalán:

A Fidesz múltba tekintő ötletét Kósa Lajos is megmagyarázta már, így lassan teljes lesz az iránymutatás a debreceni hívek felé:

Kósa Lajos elmagyarázta, miért jó nekünk a vármegyék és ispánok visszahozatala, amivel majd szerinte megbékélünk