Tűz bánkon

“Minden megsemmisült.” Ilyen volt belülről a hatalmas tűz a bánki műanyaggyárnál

Helyi hírek

Május 23-án, hétfőn délelőtt érkezett az esetről szóló bejelentés. Már első pillanatban sejteni lehetett, hogy komoly lehet a helyzet, ezért három debreceni gépjárműfecskendőt, egy emelőt és egy vízszállítót is a helyszínre riasztottak. Ezzel egy időben útnak indult a Hajdú-Bihar megyei katasztrófavédelmi műveleti szolgálat is. Útközben az ügyelet felvette a kapcsolatot a bejelentővel, igyekeztek minél pontosabban felmérni a helyzetet, így segítve a vonuló egységeket. A tűzoltók már messziről látták a lángoló műanyag hatalmas füstjét, a hatalmas hőterhelést pedig a helyszínre érkezve tapasztalták meg. A műanyaggyár egyik ötszáz négyzetméteres raktárépülete égett a benne tárolt késztermékkel együtt, amelyek már összepakolva várták, hogy kamionra tegyék őket. A összeállított termékek egy része pedig raklapon állt az épület mellett körülbelül kétezer négyzetméteren.

Hatvan tűzoltó oltja a lángokat Debrecennél

A műanyagok megolvadtak, cseppfolyósan égtek. A raktár teteje is polikarbonát anyagból volt, a tűz szétfutott rajta. A lángok húsz méter magasra csaptak fel, a sűrű fekete füst pedig szinte eltakarta a napot. A szél a nagy lángokat és a füstöt az erdő felé fújta. A tűzoltók a füst alatt dolgoztak, vízsugarakat szereltek és igyekeztek körbehatárolni a területet.

Nem volt egyszerű, mert a raktár közelében található másik raktár is lángba borult. A tűzben több gázzal oltó kézi tűzoltókészülék is felrobbant. Ekkor már a legmagasabb riasztási fokozat mellett dolgoztak az egységek, percenként érkeztek meg a környező településekről is a tűzoltó rajok.

A debrecenieket a hajdúböszörményi, a berettyóújfalui, a nyíradonyi, a hajdúszoboszlói és a püspökladányi tűzoltók segítették. Öt vízszállítót állítottak be, és még négy különlegesen szer is készenlétben állt. A rajok a hagyományos vízsugár mellett habosított vízsugárral és vízágyúval is támadták a lángokat, amelyek a szél és a tűz miatt jó ideig leküzdhetetlennek tűntek. Összesen huszonegy gépjárművel több mint hatvanan vettek részt a beavatkozásban, órákon át oltották a tüzet. A katasztrófavédelmi műveleti szolgálat vezetési törzs irányításban adta a feladatokat a helyszínre siető parancsnokoknak, tűzoltósági felügyelőknek. Aznap mindenki csizmát húzott, aki valaha beosztott tűzoltó volt, és a hivatásosok mellett a debreceni önkéntesek is feladatot kaptak.

Videó: ekkora lángokkal küzdöttek a tűzoltók Debrecen közelében

A Hajdú-Bihar megyei katasztrófavédelmi mobil labor mellett a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei egységet is bevetették, több helyszínen végeztek méréseket. A forró levegő a füstöt felfelé vitte, így a környező utcákban nem mutatott ki olyan értékeket, amelyek indokolták volna az ott élők elzárkóztatását. A fekete füst magasba szállt. Ami nem égett el a raktár közelében az megolvadt.

Ahogy csendesedett tűz, úgy lehetett meglátni a színes foltokat, a raklapok helyén, egy-egy színes tál, vödör maradványát. A raklapok szegein, egy a raktárban tárolt motor vázán szomorúan csillogott az oltóvíz. Minden megsemmisült.

A tűzeset keletkezésekor a telepen nagyjából ötven ember dogozott, közülük körülbelül tízen a raktár mellett pakolt. Az ő tanúvallomásaik, a helyszíni fotók és a helyszíni szemlén látottak segítik kideríteni mi és hogyan okozhatta a tűzet. A történethez hozzátartozik, hogy aznap több szabadnapos tűzoltó is Debrecen-Bánkra sietett. Ásványvizet, üdítőt, csokoládét hoztak társaiknak, minden olyan apróságot, amellyel támogatni tudták bajtársaikat.

– Papp-Kunkli Nóra tűzoltó főhadnagy –

Fotó: a szerző felvétele