Balmazújvároson 4 hónap alatt elfogyott az egy évre szánt rezsipénz, a csőd szélén a város

Helyi hírek

Több önkormányzat már most a csőd szélére sodródott azután, hogy a kormány úgy döntött: a településekre nem vonatkozik a rezsicsökkentés, azaz piaci árat kell fizetniük a vízért, a gázért és a villanyért – derül ki az ATV riportjából.

A bajban lévő önkormányzatok egyik példája Balmazújváros, ahol négy hónap alatt elfogyott az egy évre szánt rezsipénz, pedig saját bevallásuk szerint a tavalyinál 25 százalékkal többet szántak erre a célra.

A városnak tavaly az év első négy hónapjában 14 millió forintba került az összes intézmény rezsije, idén ugyanerre az időszakra a számla már meghaladta a 48 milliót.

Lenténé Péva Anna pénzügyi vezető azt mondta, kénytelen lesznek megszorításokat bevezetni.

Varga Mihály pénzügyminiszter szerint az önkormányzatok túlélik, hogy a kormány legutóbbi döntésével kivették őket a rezsicsökkentésből.

Hegedüs Péter, Balmazújváros polgármestere viszont nem érti, hogy a pénzügyminiszter miként gondolhatja, hogy az önkormányzat ki tud gazdálkodni egy olyan rezsiszámlát, ami már az első hónapban kimeríti az egész évre tervezett keretet.

Ráadásul vasárnap hajnaltól már piaci árat kell fizetnie az önkormányzatoknak és az általuk működtetett intézményeknek. Közéjük tartozik a balmazújvárosi óvoda és az idősotthon is.