561 millió forint kellene még a forgalmas debreceni csomópont átépítéséhez

Helyi hírek

Bruttó 561 millió forint plusz forrásra volna szükség ahhoz, hogy még idén elkezdődhessen a Balmazújvárosi út – Füredi út – Csigekert utca – Szabó Lőrinc utca csomópontjának átépítése a nagyobb forgalomáteresztő képesség érdekében –  hangzott el a debreceni közgyűlésen.

Papp László, Debrecen polgármestere ezért azt vetette fel, hogy a városi közgyűlés járuljon hozzá az összeg biztosításának előzetes kötelezettségvállalásához.
A beruházó állami cég, a Nemzeti Infrastruktúra-fejlesztő (NIF) Zrt. által lebonyolított közbeszerzési eljáráson három árajánlat érkezett a kivitelezésre.

A legkedvezőbb is bruttó 2,13 milliárd forintról szól, miközben a forgalmas kereszteződés fejlesztésének tervezésekor 1,7 milliárd forinttal számoltak. A megvalósításhoz szükséges egyéb járulékos költségeket is figyelembe véve legfeljebb bruttó 561 millió forint kellene ahhoz, hogy győztest hirdetve még 2022 második felében elkezdődhessen az új sávokat is eredményező fejlesztés.

A projekt haladása érdekében Debrecen előzetes kötelezettségvállalást tehet a szóban forgó összeg finanszírozására a 2023-as városi költségvetés terhére, ugyanakkor az előterjesztés értelmében az állam állná ezt, csak a fedezet majd a jövő év elején érkezne meg.” A közgyűlés az előterjesztést támogatta – tette közzé Katona Erzsébet, a körzet önkormányzati képviselője.

Önálló kanyarodósávokat építenek egy ismert debreceni csomópontban