Hegedüs Péter Balmazújváros

Veszélybe kerülhet az óvodák fűtése és a közvilágítás Balmazújvároson, ha a kormány nem segíti ki a várost

Helyi hírek

Az önkormányzatoknak jóval kisebb a mozgástere, így Hegedüs Péter központi segítséget vár.

Hegedüs Péter, Balmazújváros polgármestere számlák bemutatásával arról panaszkodott az RTL Híradónak, hogy csupán az önkormányzati fenntartású óvodák fűtése majdnem 18 millió forintba került idén az első két hónapban, ami több, mint amennyibe tavaly egész évben került ezek fűtése (ez nem tartozik a rezsicsökkentési körbe). A közvilágítás tavaly januárban 1,6 millió forintba került a városban, idén januárban már 4,15 milliós számlát kaptak (ez szintén nem tartozik a rezsicsökkentési körbe).

A polgármester szerint

az óvodák fűtésére ősztől már nem lesz fedezetük és a közvilágítás is veszélybe kerülhet.

Emiatt azt jelezte a műsorban, hogy gyorsított eljárásban várják a kormány segítségét, hogy a települési létfontosságú feladatokra forrásokat adjanak. Ez tehát azt jelenti, hogy a rezsicsökkentési körön kívüli energiaszámlák is egyre nagyobb állami költségvetési kisegítés felé mutatnak.

Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter szerint a kormány kész tárgyalni a bajbajutott településekkel. Az RTL kérdésére azt is elismerte, a jelenlegi magas energiaárak mellett 1300 milliárd forintba kerülhet idén a rezsicsökkentés fenntartása az államnak.