Kecskemétig rohant Zrínyi a Déri Múzeumból

Helyi hírek Kultúra

Kecskemétre került a Déri Múzeumból Székely Bertalan Zrínyi kirohanása című festménye – tette közzé a debreceni intézmény.

A festmény biztonságos csomagolására és szállítására gonddal ügyeltek a szakemberek, hogy Székely Bertalan alkotása teljes épségben érkezzen meg új, ideiglenes otthonába, Kecskemétre.

Fotó: wikipédia, nem azonos a Déri Múzeumban található festménnyel. A jobb láthatóság kedvéért emeltük be a cikkbe. (a szerk.)

A Zrínyi kirohanása című hatalmas olaj, vászon kép ( 280×423 cm)  ugyanis egyike azoknak a különleges és értékes tárgyaknak, amelyeket a Déri Múzeum kölcsönöz egy nagyszabású vándorkiállításra.

Székely Bertalan ezen alkotása a XIX. századi magyar történeti festészet legismertebb műveinek egyike. Déri Frigyes ajándékaként került a Déri Múzeum tulajdonába. A festmény a magyar történelmi sorsfordulók közül a törökvész időszakában zajló eseményt idézi fel. 1566-ban Szulejmán szultán Szigetvár ellen fordult.

A vár kapitánya Zrínyi Miklós horvát bán volt, aki 2500 katonával védte a rábízott erősséget. Augusztus 21-én elesett Szigetvár óvárosa, majd augusztus 26-tól több rohammal támadták a várat. Szeptember 5-én egy robbanás miatt a védők az asszonyokkal és gyerekekkel együtt a belső várba szorultak. Zrínyi maroknyi megmaradt harcosával együtt kitört a várból, és rövid, de hősies kézitusában mindannyian életüket vesztették. A kép az önkéntes halál vállalása előtti pillanatot ábrázolja.

A Petőfi 200 emlékév során, 3,5 milliárd forintos kormányzati támogatásból valósul meg a Magyar Géniusz Program, melyben nagy hangsúlyt és lehetőséget kap a vidéki muzeológia.

Fotó: Déri Múzeum – 2016

A Magyar Géniusz vándorkiállítás az adott településre, múzeumra leginkább jellemző és legjelentősebb műtárgyakat vonultatja fel. Így 67 intézmény 154 történeti, régészeti, néprajzi és művészettörténeti műtárgya mesél a látogatónak az elmúlt két évezredről.

A tárlat 2022 áprilisában indul Kecskemétről, majd Gyula, Debrecen, Győr, Szombathely, Szekszárd és Eger után végül Budapestre érkezik 2023 év végén. A Déri Múzeum a vándorkiállításra Székely Bertalan: Zrínyi kirohanása c. festményét és egy avar kori aranypártát kölcsönöz. A kiállítás debreceni állomásának nyitása augusztus közepére várható – zárja közleményét a Déri Múzeum.

Még két hétig látható a Debreceni Tavaszi Tárlat a Kölcsey Központban + fotókkal!

Izgalmas városi séták indulnak Debrecenben