Cipőket helyeznek el aktivisták a pesti rakparton, hogy felhívják a figyelmet az ukrajnai népirtásra rú áldozataira

Helyi hírek

Gyűlnek a cipők a pesti rakparton azok után, hogy Volodimir Zelenszkij azt üzente Orbán Viktornak, hogy ha nincs tisztában azzal, hogy mi zajlik Ukrajnában, akkor sétáljon el a Duna-partján lévő budapesti holokauszt-emlékműhöz. – írta meg az euronews

A hétvégén a rakparton egyre több cipőt helyeztek el aktivisták. A cipőket a Volodimir Zelenszkij Orbán Viktorhoz intézet beszéde miatt hozták.  Zelenszkij a Mariupoli áldozatok, és a második világháború során Magyarországon kivégzett civilek között vont párhuzamot.

Vasárnap elkezdtek gyűlni a cipők, amiket az Ukrajnában történő borzalmakra utalva visznek folyamatosan az orosz háború ellen tiltakozók. Az akciót a “Jednyst” (Egység) Ukrán Egyesület szervezte azoknak az áldozatoknak az emlékére, akik az orosz erők ostromolta Mariupolban vesztették életüket.

Pauer Gyula Kossuth-díjas szobrászművész alkotása az a hatásos emlékmű a Lánchíd és a Parlament közötti pesti rakparton, ami a nyilasok egyik rémtettére emlékezteti az utókort: 1945. január 8-án 154 zsidót tereltek a nyilasok a folyópartra a svéd követség Üllői úti épületéből. Arccal a víz felé állították a kettesével összekötözött embereket, hogy a Dunába lőjék őket, amikor egy svéd követségi alkalmazott vezetésével, az utolsó pillanatban megérkezett a fegyveres rendőri segítség, és kiszabadították az üldözötteket.

Volodimir Zelenszkij erre utalt Orbán Viktornak, érzékeltetve az orosz megszálló erőkkel harcoló ukránok helyzetét, amikor a nyugati országokhoz hasonlóan Magyarországtól is erősebb kiállást és segítséget követelt:

Az ukrán elnök már nemcsak az országok vezetőinek segítségét kéri, hanem a civileket is Ukrajna melletti kiállásra buzdítja. Az ukránok támogatottsága egyre növekszik a világban. Az ENSZ közgyűlésen 141 ország ítélte el Oroszországot, 35 ország tartózkodott és 5 ország szavazott ellene.