Hegedüs Péter balmazújváros

Aki miatt Tiba István nem aludhat nyugodtan – interjú Hegedüs Péterrel, az ellenzéki összefogás jelöltjével

Helyi hírek

Hajdú-Bihar megye 6. számú választókerületét az 1-essel és a 2-essel együtt még éppen a billegő, az ellenzéki összefogás számára nyerhető körzetek közé sorolhatjuk. Itt indul Hegedüs Péter, Balmazújváros polgármestere a fideszes Tiba István ellenében a 2022-es országgyűlési választáson. Az 58 éves vállalkozót és korábbi katonatisztet faggatta szerkesztőségünk.

Mit szól a legfrissebb adatokhoz, amelyek azt mutatják, hogy jelenleg 6 százalék a hátránya Tiba Istvánnal szemben, aki a szavazatok kerek 50 százalékára számíthat? Érez-e a körzetében kormányváltó hangulatot?

Igen. Azért mi járjuk az utcát, és nem krumplit osztogatunk. Nehéz ugyanis ledolgozni azt a hátrányt, amely a média és az emberek elérése terén tapasztalunk, de egyáltalán nem lehetetlen. A Fidesz által leuralt médiából áradó hazugságokkal, például hogy “Márki-Zay be akarja záratni az összes kórházat”, nem is nagyon lehet mit kezdeni.

Talpalni kell, el kell jutnunk személyesen az összes szavazóhoz, ezen kívül lesznek óriásplakátjaink, illetve hadrendbe állítjuk a felmatricázott kampánybuszomat is. Tervezzük, hogy ismét bevetjük a hangszórós akciónkat, és direktmarketinges leveleket is kapnak majd tőlünk a szavazók. Óriási meló lesz.

Hogyan látja az esélyeket?

Ha azt nézzük, hogy 2018-ban 48 százalékot ért el a riválisom, és ez valószínűleg azóta csak erodálódott, akkor van okunk bizakodni.  Visszatérve még az előző kérdésre, van váltóhangulat, és ha nem jött volna létre az összefogás, akkor nem is indulunk el a választáson.

Egy kis krumplival, hagymával nem próbálkoznak be?

Van egy szint, ami alá nem megyünk. Azért nyolc osztály fölött az emberek nagy része felfogja, hogy mit jelent az, hogy hitelből osztogatni.

“Örömteli hangulatban” osztott választási krumplit Tiszagyulaházán Tiba István fideszes képviselő

Mivel fogják megfordítani ezt a hatszázalékos hátrányt?

Ha visszagondolunk ’18-ra, az időközi polgármester-választáson való indulásom teljesen magánkezdeményezés volt. Senki nem vállalta az indulást az akkori fideszes jelölttel szemben. Akkor éppen kint dolgoztam Németországban, és mindössze 150 ezer forintból megcsináltuk a kampányt. Az eredmény azt mutatta, hogy Fideszváltó hangulat volt. Hiába jött ki Kósa Lajos a BMW-vel kampányolni, hiába volt itt Balmazújvároson Bayer Zsolt és Varga Judit, 300 szavazattal nyertem. Majd egy évig kaptam a nyakamba a szapulást és a fideszes többségű képviselő-testület gáncsoskodásait, de 2019 októberében már 2800 szavazattal vertem az akkor már esélyes Fidesz-jelöltet.

Eredményes volt a pedagógussztrájk?

Balmazújvároson az iskolák mind 100 százalékon futottak. 12 óvodapedagógus döntött úgy, hogy ők mégis sztrájkolni fognak. El is mentem hozzájuk gratulálni a bátorságukhoz. A város egyébként kifizette volna azt a két órát nekik, amelyet a sztrájktörvény miatt levonnak majd a bérükből, de a pedagógusok levetették az előterjesztést, így arról nem is dönthetett a képviselő-testület.

Fontosnak tartom megjegyezni, hogy kormányváltás esetén vissza kell adni az oktatási intézményeket önkormányzati szintre, és meg kell szüntetni a túlburjánzott, bürokratikus működésű tankerületi központos rendszert.

Mi a helyzet a többi településen?

Böszörményben is érezzük a váltóhangulatot, ott is nagyon rezeg a léc a Fidesznek. Hajdúnánáson is úgy látjuk, hogy fej-fej mellett halad a Fidesz és az ellenzék. Ha 2019-ben indított volna az ellenzék egy saját polgármesterjelöltet, az sem biztos, hogy az nem nyert volna. Nánáson erős ellenzéki bázis van, és egyre jobb velük az együttműködésünk. Nem mellesleg helyi erős emberek is sorra állnak mellénk. Azt is látom, hogy Tiba István nem alszik már nyugodtan. Hajdúdorogot nagyon sokáig MSZP-s polgármester vezette, A Tóth József vezette Polgár pedig egyértelműen a DK hajdú-bihari fellegvára.

A kisebb településeken sem tapasztalnak nagyobb különbséget?

Inkább úgy fogalmaznék, hogy a falvakban kevésbé tájékozottak az emberek. Azt azért látjuk, hogy ha szórólapot vagy újságot terítünk Újszentmargitán, Újtikoson, Tiszagyulaházán vagy Folyáson, nagyon szívesen elveszik. Az előválasztási aláírásgyűjtés is azt mutatta, hogy minden településről jelentős számú aláírónk volt. A kistelepüléseken sem elégedett ám mindenki, de ezeket “le kell talpalni”, és el kell vinni az információt az emberekhez.

Mit szól az utóbbi időben az összefogást ért kritikákhoz?

Nem hiszem, hogy egy hatpárti együttműködésnek mindenben tökéletesen egyet kellene értenie. Egy irányba haladunk, és amíg a megbeszélésekről konszenzussal állunk fel, addig nincs probléma. A miniszterelnök-jelölt egyébként személyes jóbarátom, ő volt az egyetlen országos hírű politikus, aki eljött hozzám kampányolni. Újdonság volt a magyar választók számára, hogy az előválasztáson azonos oldalon állók ellenfelekként indultak. Szokatlan volt számukra, hogy azt kell támogatniuk, akitől vereséget szenvedtek. Kellett ehhez egy hónap, de aztán minden kitisztult. Az így megválasztott jelölteknek nagyon erős a legitimizációja, és kérdezem, mikor lesz a Fidesz képes ilyesmire?

Úgy tudni, tavasszal Gyurcsány Ferenc és Dobrev Klára is kampányolni fog. Szívesen látná őket Balmazújvároson?

Dobrev Klárát mindenképpen, hiszen amellett, hogy magas pozíciókat tölt be (egy nagy párt miniszterelnök-jelöltje volt és EP-képviselő), sok DK-s érzelmű szavazót tud arról meggyőzni, hogy április 3-án engem támogasson.

Miért van még szabadlábon Veres Margit? Áder Jánoshoz fordult Balmazújváros polgármestere

Rendre azt hangoztatja, hogy Balmazújváros büntetésben van. Miben mutatkozik ez meg?

Nézzük meg azt, hogy Balmazújváros 2020-ban mennyi pénzt kapott rendkívüli települési segély címén? Sosem találnák ki: 1,7 millió forintot. Egy 18 ezres városról beszélünk, és a legkisebb falvak is kaptak 30-40 milliót.

Tiba úr egyébként azzal kérkedik mostanság, hogy mennyi támogatást hozott Balmazújvárosra. Hozott például néhány százmilliót a Kalmár DSE leány kézilabdacsapatnak, ezzel megvette azt a sportcsarnokot, amely a korrupciós bűncselekmény által érintve volt. Ugyanígy, állami pénzből vásárolta fel az általa tönkretett futballklub stadionját és egyes ingóságait. Azt meg ugye mindenki tudja, hogy egy elítélt bűnözőt (a város korábbi polgármesterét, Veres Margitot) véd foggal-körömmel.

Jó ellenzéki jelölthöz méltóan ön sem úszta meg a karaktergyilkolászási próbálkozásokat. Mit szól ahhoz, hogy már pedofilnak is nevezték?

Tiba úr egyik izzadságszagú próbálkozása volt ez, amikor arra hívta fel a balmazújvárosi édesanyák figyelmét, hogy a 16 évnél fiatalabb lányaikat tartsák tőlem távol. Ez abból ered, hogy köztem és második feleségem között van 20 év. Megjegyzem, 21 éve vagyünk együtt, és  boldog házasságban élünk, három közös gyermekünk van. Az első házasságomból pedig két gyermekem született. Vádoltak már engem biciklilopással meg azzal is, hogy az alsógatyámban érlelt sajttal etettem a balmazújvárosiakat. Ezek a képtelenségek is a Fidesz félelmét jelzik.

Tiba István: Balmazújváros polgármestere biciklit lopott, veszélyes a kiskorú lányokra, és nem nevezhető embernek

Tényleg igaz, hogy valakit azért nem szolgáltak ki a balmazújvárosi postán, mert fideszes?

Arról szólt a sztori, hogy az illető hölgy tévedésből a húgomnál (aki 30 éve dolgozik a postán) akart pénzt befizetni, de mivel aznap a testvérem gázbefizetésekkel foglalkozott, a nőt átirányította a főpénztárhoz. Szó nem volt ott semmiféle politikai hovatartozásról. Majd egyes bértollnokoknak másfél hónap után jutott eszükbe erről cikket írni.

 

– Szilágyi Szabolcs –

Fidesz-fölényt mutat Hajdú-Biharban a legfrissebb mandátumbecslés, ön kire szavaz április 3-án?