Adventi adománygyűjtési akció indul Debrecenben

Helyi hírek

A Debreceni Karitatív Testület és Debrecen városa – a múlt évhez hasonlóan – a történelmi egyházakkal összefogva idén is megszervezi ebben a formában az országban egyedülálló ökumenikus adventi adománygyűjtési akcióját – olvasható a szervezet közleményében. 

Ebből az alkalomból az akció első napján, 2021. november 8-án sajtótájékoztatót tartott Széles Diána, Debrecen alpolgármestere; Kocsis Fülöp görögkatolikus érsek-metropolita; Beszterczey András, a Tiszántúli Református Egyházkerület diakóniai tanácsosa, lelkipásztor; Törő András, a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye irodavezetője; Juhász Márton, a Magyar Református Szeretetszolgálat ügyvezető igazgatója és Rózsahegyiné Juhász Éva, a Debreceni Karitatív Testület elnöke.

Széles Diána alpolgármester többek közt azt emelte ki: ha az összefogás szükségéről van szó, Debrecen mindig példát tud mutatni. Ez már eleinket is jellemezte, s építette ezt a várost. A mostani együttműködésben is megmutatkozik Debrecen gondoskodó város mivolta, a szeretet és az összefogás ereje. Bármennyire nehéz volt a helyzet az elmúlt évben, bármennyire nem kedvezett az adventi adománygyűjtésnek, mégis nagyon sikeres volt, mert nagyon jól működött az összefogás a civilek, a város és a történelmi egyházak között, s rendkívül segítőkészek voltak a debreceni polgárok és a debreceni vállalkozások. 2020-ban több mint 30 vállalkozásnál sikerült elhelyezni gyűjtődobozokat, melyekbe a dolgozók helyezhették el adományaikat. Ezeknek a dobozoknak a tartalmából aztán több mint 500 önkéntes a Magyar Református Szeretetszolgálat egységdobozaiba 6500 darab – főleg tartós élelmiszereket, tisztító- és tisztálkodószereket tartalmazó – csomagot állított össze, s juttatott el több mint 4000 rászoruló, nehéz helyzetben lévő debreceni személynek. Köztük is külön figyelmet kaptak a koronavírus-járvány áldozatainak hozzátartozói, a nyugdíjasok, a családosok. Az akció célja idén is elsősorban tartós élelmiszerek, tisztítószerek, s a kisgyermekes családokra gondolva édességek gyűjtése egészen december 23-ig. Az adományokat pedig addig folyamatosan fogják eljuttatni a rászorulókhoz.

Kocsis Fülöp görögkatolikus érsek-metropolita szavai szerint az ember jó és jóságra vágyik. Mindkettő fontos jellemzője az Isten képmására teremtett embernek – szeretjük azt, ha jól bánnak velünk, szeretetet kapunk, ha jól bánnak velünk. Ekkor jól érezzük magunkat. S az is igaz, hogy az ember legbelül jó, s ugyanannyi késztetés van benne arra, hogy szeretetet adjon, mint amennyi arra, hogy szeretetet kapjon. Ez az adománygyűjtés lehetőség ad az embereknek arra, hogy jót tegyenek, a gyűjtés eredményeképpen pedig ezt a jót az összefogás tagjai sokaknak tudják közvetíteni.

Beszterczey András, a Tiszántúli Református Egyházkerület diakóniai tanácsosa, lelkipásztor úgy véli, az adventi várakozás idején Isten újra és újra emlékeztet minket arra, hogy életünk minden napjának valahol arról kell szólnia, hogy akarunk gondoskodni a rászorulókról. Akarunk szeretetet adni akár egy doboznyi adománnyal, akár egy kézfogással, akár bármilyen intézményi gondoskodás formájában.

Törő András, a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye irodavezetője szavai szerint advent idején az Üdvözítő megajándékoz minket saját magával. S mikor hívő emberként megtapasztaljuk ezt a megajándékozottságot, akkor ez minket is tovább kell, hogy mozdítson: a megérintettségből szükséges, hogy tetteink is alakuljanak. Amikor elkezdjük ezt a gyűjtést, amikor segíteni szeretnénk, akkor emögött az áll, hogy rajtunk is segített, minket is megajándékozott az Isten, s mi ezt a szeretetet akarjuk továbbadni. A magérintettség, a megajándékozottság motiváljon mindenkit abban, hogy tudjon bőségesen adni, nagylelkű lenni, hiszen irántunk is nagylelkű az Isten.

Juhász Márton, a Magyar Református Szeretetszolgálat ügyvezető igazgatója szerint mindig hangsúlyozzák: ők nem klasszikus humanitárius segélyszervezet, hanem szeretetszolgálat. A szeretet motiválja segíteni akarásukat, s arról igyekeznek bizonyságot tenni, hogy ezt a szeretetet Istentől kapják. Nem mindegy, mi kerül az adománydobozokba! Juhász Márton arra kérte az adományozókat, hogy olyan élelmiszereket tegyenek a dobozokba, melyeket maguk is szívesen fogyasztanának, szívesen tennének a karácsonyi asztalra. A Magyar Református Szeretetszolgálat programját országosan immár 15 éve működteti. Idei céljuk 100.000 kilogrammnyi tartós élelmiszer gyűjtése, ami körülbelül 10.000 nagycsalád egy heti tartósélelmiszer-szükségletének felel meg. Fantasztikus tudni azt, hogy Debrecenben ebben a programban az egész város részt vesz – mondta az ügyvezető igazgató.

Rózsahegyiné Juhász Éva, a Debreceni Karitatív Testület elnöke egy kisfiú történetét idézte fel, aki felnőttként Myra városában püspök lett, a családjától örökölt hatalmas vagyont pedig szétosztotta a szegények között. Talán mindenkinek ismerős a három leány története, mikor a püspök az éj leple alatt egy erszény aranyat csempészett be az ablakukon, hogy megmentse őket és férjhez tudjanak menni. Advent idején legyünk mindannyian egy kicsit Szent Miklósok, osszuk meg mi is, amit meg tudunk osztani a rászorulókkal, töltsünk meg minél több szeretetdobozt! – fogalmazott Rózsahegyiné Juhász Éva.

Az adománygyűjtés központja a jelenlegi remények szerint a debreceni Kossuth téren, az „Add tovább!” házikóban lesz majd, de a szervezők ismét megkeresik a nagyobb vállalkozásokat is azzal a kéréssel, hogy telephelyeiken gyűjtődobozokat helyezhessenek el. Ugyanakkor az akcióban részt vevő egyházak intézményeiben is át lehet majd adni az adományokat.  

A gyűjtés szervezői a Szeretetdobozokba elsősorban legalább még fél éves szavatossággal rendelkező tartós élelmiszereket (cukrot, olajat, konzervet, lisztet, kakaót, teát, fűszereket, édességet, száraztésztát, kekszet, ketchupot, mustárt, majonézt) várnak, valamint szívesen fogadnak tisztálkodási és tisztítószereket – főként mosószert, öblítőt, fogkrémet, gyermek- és felnőtt pelenkát, sampont, tusfürdőt. Az adományozók cukor- vagy gluténmentes termékekkel – például édesítőszerrel, cukormentes keksszel, gluténmentes tésztával – az étel-intoleranciával küzdőkre is gondolhatnak.