Berettyóújfalu önkormányzata még nem tudott áramot venni a jövő évre

Helyi hírek

Az elmúlt hetekben három önkormányzat – Békéscsaba, Kaposvár és Berettyóújfalu – sikertelenül próbált meg közbeszerzéssel áramot venni – derítette ki az Átlátszó.

Mindez azért fordulhatott elő, mert a legolcsóbb ajánlattévő is a rendelkezésre álló összeg többszörösséért szállítana elektromos energiát.

Berettyóújfalu Város közvilágításának 2022. évi villamos energia beszerzése” – erre írt ki a település közbeszerzést, szintén eredménytelenül, fedezethiányra hivatkozva. Hogy milyen ajánlatokat kaptak, nem derül ki, a közbeszerzési értesítőben annyi szerepel, „az ajánlatok bírálata és értékelése nélkül az eljárás a Kbt. 75. § (2) bekezdés b) pontja alapján eredménytelen, tekintettel arra, hogy a rendelkezésére álló anyagi fedezet összege nem elegendő a szerződés megkötéséhez az értékelés alapján legkedvezőbb ajánlatot tett ajánlattevővel – részletezi az Átlátszó.

Az árampiac felrobbant, és hiába mondja Orbán Viktor, hogy megvédi a rezsicsökkentést, a megnövekedett rezsi miatt már a fideszes vezetésű települések is bajban vannak

– jegyzi meg a portál.

Békéscsaba polgármestere már reagált, az Átlátszóhoz ezt a közleményt juttatta el:

Az utóbbi időben elszabadult energiaárak miatt volt szükséges a közbeszerzés eredménytelenné nyilvánítása, tekintettel arra, hogy a közbeszerzési eljárás indításakor a fedezet az akkori áraknak megfelelően lett meghatározva. A mostani árak a korábbi költségek többszörösét jelentenék. Az önkormányzat 2021. végéig rendelkezik hatályos szerződéssel az elektromos energia vételezésére, kötött, a jelenlegi piaci áraknál jóval alacsonyabb áron. Természetesen az önkormányzat és intézményei nem maradhatnak ellátás nélkül. Tekintettel arra, hogy az »egyetemes szolgáltatás« árai jelenleg jóval alacsonyabbak a szabadpiacon elérhető áraknál, ezért az önkormányzat elindította az egyetemes szolgáltatáshoz való csatlakozás folyamatát, mind az intézmények, mind pedig a közvilágítás esetében. Információink szerint számos más önkormányzat is hasonló lépéseket tett az elmúlt időszakban

– írta Szarvas Péter, Békéscsaba polgármestere.