Folytatnák a BMW-gyár projektet? Mi lesz a Civaquával? Lesz állóháború? Erről vitázott a debreceni ellenzék

Helyi hírek

Az előválasztás keretében Hajdú-Bihar megye 1-es és 2-es számú, Debrecent lefedő választókerületinek ellenzéki képviselőjelöltjei vitáztak a várost érintő kérdésekről kedden, az erdőspusztai Club Hotelben. A moderátor a Partizán fő arca, Gulyás Márton volt.

Ha lemaradt a vitákról, itt visszanézheti mindkettőt. Kigyűjtöttük a főbb témákat időpont szerint.

1. számú választókerület

Az első beszélgetésben dr. Fábián István (MSZP/Párbeszéd), Illés-Rácz Mariann (Civil Fórum), dr. Pálinkás József (ÚVNP/Jobbik), Szabó Bence (Momentum) és Varga Zoltán (DK) vett részt.

Ezek voltak a főbb témák, az időpontokat kigyűjtöttük, hogy egyszerűbb legyen navigálni

Klímaválság Debrecenben – Civaqua

Debrecennek és környékének vízgazdálkodása óriási probléma, elapadóban a források. Sem a Kósa-, sem a Papp László-féle városvezetés nem tett eddig érdemleges lépéseket az ügyben. Mit tennének az ellenzéki jelöltek?

Privatizált felsőoktatás

Az ellenzéki politikusok kritizálták a kormány azon lépését, hogy felsőoktatási intézményeket alapítványi fenntartásba helyeztek át. Így járt a Debreceni Egyetem. Kezdeményeznék az intézmények visszaállamosítását?

A jövő civil társadalma

Hogyan képzelik el az ellenzéki pártok egy esetleges 2022-es kormányváltás után a civil társadalom megerősítését és a szervezetek munkájának megkönnyítését?

 

 

BMW-gyár

Rengeteg közpénzt ölt bele a kormány és a debreceni önkormányzat. Kormányváltás esetén támogatnák-e, hogy az autógyár ténylegesen meg tudja kezdeni az autógyár létesítését és folytatnák a jó viszonyt velük, vagy újratárgyalnák a szerződést?

 

2. számú választókerület

A 2-es számú választókerületben három jelölt verseng azért, hogy a fideszes jelölt kihívója lehessen. A vitában Fülep Olivér (Civil Fórum Debrecen), Mándi László (Momentum) és Vaszkó Imre (DK) vett részt, kattintson az önt érdeklő témára, és indul.

Multik bármi áron?

A BMW megjelenése indulatokat váltott ki. Kormányváltás esetén folytatnák a beruházást, vagy újratárgyalnák a feltételeket?

 

Hazai kis- és középvállalatok

A járvány okozta válság alatt alig kaptak támogatást a hazai kis- és középvállalatok. Sok cég be is dőlt. A kormányközeli vállalkozói réteg viszont él és virul. 2022-től milyen módon kezelnék ezt az igazságtalanságot?

 

Kiárusított dolgozók

Mit lehet kezdeni a rabszolgatörvénnyel kormányváltás esetén? Elkényelmesedtek a vállalkozások, és ellenállást váltana ki belőlük, ha erősödnének a munkavállalók jogai. Szóba kerül többek között a négynapos munkahét és a közszférában dolgozók bérrendezése is.

 

Kormányváltás vagy rendszerváltás?

Debrecen egy nagyon fontos bázisa a Fidesznek. Milyen garanciát vállalnak szavazóik számára, hogy nem alakul ki állóháború, és hogyan tudnának együttműködni a fideszes városvezetéssel?