Politikus bácsiktól vették át a tanszercsomagot a rászoruló debreceni gyerekek

Helyi hírek

A korábbi évek hagyományaihoz hasonlóan a Debreceni Karitatív Testület immár hatodik alkalommal hirdette meg jótékonysági tanszergyűjtő akcióját – olvasható a szervezet közleményében.

A testület fő célkitűzése, hogy segítséget nyújtson azoknak a családoknak, melyek számára az iskolakezdés jelentős többletterhet jelent. Ahhoz, hogy minél több debreceni családnak tudják megkönnyíteni gyermekeik beiskolázását, a testület önkéntesei három helyszínen (Auchan áruház, Tesco Extra áruház, Malompark bevásárlóközpont) fogadták a lakosság felajánlásait az 2021. augusztus 2. és augusztus 22. közötti időszakban hétköznapokon, valamint hétvégén is. A tanszergyűjtési akcióhoz csatlakozott a DVSC Schaeffler kézilabdacsapata, a DVSC labdarúgócsapata, a DVSC Kézilabda Akadémia és a DVSC Labdarúgó Akadémia, a British Telecommunications, valamint a Zsuzsi Erdei Vasút Nonprofit Kft. is. A gyűjtésen túl a testület a Debrecen Város Segélyalapba befolyt összegből idén 1,5 millió forint értékben szerzett be tanszercsomagokat.

Idén a támogatók jóvoltából, valamint az önkormányzat közreműködésével 550 iskolás korú, rászoruló gyermek részesülhet tanszeradományban. Az akció során több, mint 150 önkéntes segítő munkálkodott. A múlt évhez hasonlóan idén is vállaltak önkéntes munkát a testület által támogatott családok.

A csomagokat az érintettek Debrecen Megyei Jogú Város Család- és Gyermekjóléti Központjában vehették át 2021. augusztus 31-én.

Az átadásban Kósa Lajos és Pósán László országgyűlési képviselők, Rózsahegyiné Juhász Éva, a Debreceni Karitatív Testület elnöke, valamint Orosz Ibolya Aurélia, Debrecen Megyei Jogú Város Család- és Gyermekjóléti Központjának vezetője is segédkezett.

Köszöntőjében Rózsahegyiné Juhász Éva hangsúlyozta, hogy az új tanév jelenléti oktatással kezdődik és reményének adott hangot azzal kapcsolatban, hogy azzal is fog befejeződni. Pósán László országgyűlési képviselő többek közt azt a gyermekkori élményét elevenítette fel, hogy örült, mikor megkezdődött a tanév, mert újra találkozhatott a barátokkal, ismerősökkel, s jó volt először bepakolni az iskolatáskába is. Ő is reméli, hogy zavartalan lehet az új tanév, s ennek érdekében arra biztatta a szülőket, hogy érintett korú gyermekeik esetében éljenek a koronavírus elleni védőoltás lehetőségével.

A tanszercsomagokról szólva elmondta: ezek, s a családtámogatási rendszer egyéb elérhető elemei összességükben figyelmet érdemlő segítséget jelenthetnek a családok számára. Kósa Lajos országgyűlési képviselő „mini-közvéleménykutatást” végzett a jelen lévő gyerekek között, azt tudakolva tőlük például, hogy ki várja már az iskolakezdést – a többség igen –, ki kedvelte a digitális oktatást – fele-fele. No, de iskolába járni kell, s jobb, ha a gyerekek szeretnek tanulni – vonta le tréfásan a következtetést a képviselő. Mint még elmondta, nagy segítséget jelenthet a családoknak, hogy a tankönyvek ingyenesek, s az országban több mint 300 ezer gyerek kap ingyenes étkezést az általános iskolákban.

A gyűjtési akció során kapott tanszercsomagok Debrecen Megyei Jogú Város Család- és Gyermekjóléti Központja, valamint a tagszervezetek koordinálásával kerülnek a rászoruló családokhoz. Ezen felül a testület tanszercsomagokat juttat el a tanyavilágban élő hátrányos helyzetű gyerekeknek is, továbbá képviselői meglátogatják és tanszeradományokat adnak át a Debreceni és Nyírségi Görögkatolikus Gyermekvédelmi Központ debreceni székhelyű lakásotthonaiban élő, valamint a DMJV Gyermekvédelmi Intézménye által gondozott hátrányos helyzetű gyermekeknek.

Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata a nehéz anyagi és szociális helyzetben lévő személyek részére a települési támogatások helyi szabályairól szóló 6/2015. (II. 26.) önkormányzati rendeletben meghatározott iskolakezdési támogatást biztosít.

Iskolakezdési támogatás állapítható mega jogosultaknak, feltéve, hogy a család legalább egy, a nappali oktatás rendje szerint tanulmányokat folytató gyermeket nevel. Az iskolakezdési támogatás összege nappali oktatás rendje szerint tanulmányokat folytató gyermek esetén gyermekenként 6.000 Ft, három vagy több, nappali oktatás rendje szerint tanulmányokat folytató gyermek esetén 15.000 Ft.
Az iskolakezdési támogatás iránti kérelem a tárgyév július 1. napjától október 31. napjáig nyújtható be.

2020-ban a támogatók jóvoltából, valamint az önkormányzat közreműködésével a testület 800.000 Ft értékben vásárolt tanszereket, amelynek köszönhetően több mint 400 iskolás korú, hátrányos helyzetű gyermek részesülhetett tanszeradományokban, melyek egyenként 5.000 Ft értékűek voltak. A tavalyi gyűjtési akcióban 160 önkéntes segítő vett részt. Önkéntes munkát vállaltak a testület által támogatott családok is. 2020-ban 284 család kapott iskolakezdési támogatást. Ebben az évben eddig – 2021. július 1-jétől augusztus 26-ig bezárólag – 75 családot támogatott az önkormányzat iskolakezdési támogatás keretében.

– Debreceni Karitatív Testület –

Fotók: Miskolczi János