Hét ékszerész készítette több hónapig a Debrecennek szánt ajándékot, Papp László átvette

Helyi hírek

Az egyedi lánc elkészítése több hónapos munkát igényelt, melyet Hangyel Roland designer tervei alapján valósítottak meg.

Néhány évvel ezelőtt merült fel a gondolat, hogy érdemes lenne feleleveníteni a városi hagyományokat a debreceni közgyűlés viselete vonatkozásában is. Ennek eredményeképpen jött létre az a 21. századi formába öntött viselet, melynek elemei a palást, illetve a most átadott polgármesteri lánc – idézi Papp Lászlót a debreceni önkormányzat közleménye. A polgármester hozzátetette: a lánc és a palást azt szimbolizálja, hogy Debrecen városa a 21. században is teljes mértékben tiszteletben tartja tradícióit és múltját, de képes a megújulásra és képes a fejlődésre – mondta Papp.

A palást színösszeállításában megjelennek a város színei – a kék és az arany –, amelyek a méltóságot, a tiszteletet és az összetartást jelentik.

A lánc a legnemesebb népi és közszolgálati elemekből készült, amely alapvetően kifejezi Debrecen város polgárainak az értékeit, az önrendelkezését, a méltóságát, valamint tartását – árulta el Koskocsák János, a Bauviv Kft. ügyvezető igazgatója, a lánc adományozója.

Az elkészült lánc 7 ékszerész munkája, akik az ékszerkészítés különböző területeire szakosodva készítették el a 600 grammos polírozott rézötvözet anyagú láncot.

Olyan régi, Debrecenhez kötődő több száz éves motívumokat sikerült megjeleníteni rajta, amik mély jelentéstartalommal bírnak, de mindezt újra gondolva, egy kicsit modernizálva, finomítva a formákat és figyelve arra, hogy az eredeti jelentéstartalmak ne sérüljenek – emelte ki Hangyel Roland, designer. 

Mazsu János a Debreceni Értéktár Bizottság elnöke hangsúlyozta: a lánc középpontját a debreceni közhatalom legáltalánosabb és hivatalos jelképe, Debrecen város címere adja. Aki hozzátette: Debrecen szuverenitása, a debreceni res publica és a debreceni polgárok önrendelkezése mellett a hovatartozás, a hazához tartozás, a magyar államiságnak a jelképe is megjelenik a láncon. A magyar és debreceni népművészeti motívumok mellett a láncon megtalálható a férfi és a nő motívum, ami a közösséget, a családot és a végtelenséget, a folyamatosságát adja minden emberi közösségnek. A jelképek sorát az összetartozás, teljesség és mindenség szimbóluma zárja.

A palástot és a láncot a városvezető az augusztus 20-ai ünnepi közgyűlésen fogja először együtt viselni, a későbbiekben az ünnepi alkalmakon pedig a városvezetőkön és a közgyűlés tagjain is látható lesz – olvasható a közleményben.