Intézkedés és ellenőrzés taktikai képzést tartottak Heves megyében

Helyi hírek

A katasztrófavédelem szakembereinek feladatai közé tartozik a veszélyes anyagokat szállító járművek ellenőrzése közúton, vasúton, vízen és levegőben.

Az ilyen típusú ellenőrzési feladatok rendkívül nagy odafigyelést igényelnek, hiszen gyakran a közúti forgalomból kell kiterelni, kivezetni az ellenőrizendő járműveket. Az intézkedéstaktikai tudás felfrissítése volt a célja annak a képzésnek, melyet a Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szervezett a Heves Megyei Rendőr-főkapitányság bevonásával. A képzés első részében Erdődi Zoltán r. alezredes a kitereléses ellenőrzéssel kapcsolatos szabályokat ismertette és kiemelte, hogy a legfontosabb, hogy a feladatokat mind az ellenőrök, mind a közlekedők biztonsága megtartásával kell végezni. Nagyon fontos, hogy a megállítani kívánt jármű vezetőjével mihamarabb alakítsunk szemkontaktust és számára egyértelmű jelzésekkel kommunikáljunk. Számolni kell azzal is, hogy egy közúti ellenőrzés bizonyos stresszhelyzetet is kiválthat a gépjárművezetőben, ezáltal a reakcióidő és a fékút is megnövekedhet.

A képzés második részében a résztvevők Lóczy Bertalan tűzoltó hadnagy útmutatása alapján ismételték át a kényszerítő eszközökkel kapcsolatos elméleti és gyakorlati ismereteket. A katasztrófavédelem szakemberei évek óta jogosultak kényszerítő eszközök viselésére, ugyanakkor ezek tényleges alkalmazására megyénkben még nem volt szükség, mert az ellenőrzés alá vont járművek vezetői mindig együttműködtek a hatóságokkal.

Fotó: Mester Zsolt tű. százados