Vízből mentési gyakorlatot tartottak Szigetcsépen

Helyi hírek

Az elmúlt hétvégén a vízi balesetek elhárításának hatékonyabb felszámolására, illetve a fürdőzés szabályainak betartása érdekében vízből mentési bemutatót, illetve a Ráckevei Kisduna Járási Mentőcsoport búvár minősítő gyakorlatát tartotta az Érd Katasztrófavédelmi Kirendeltség, a Kis – Sziget Önkéntes Tűzoltó Egyesület bevonásával, valamint a Pest Megyei Kutató – Mentő Szolgálattal együttműködve, Szigetcsépen, a Szabad strand területén.

A gyakorlatot Csordás László tű. alezredes, polgári védelmi felügyelő nyitotta meg és ismertette a feltételezett helyzetet. A tó vizébe egy fiatalokból álló csoport bement, közülük többen elmerülnek, míg a társaik segítségért kiabálnak. A helyszínen tartózkodó tűzoltók azonnal megkezdik a személyek mentését, de a csoport több tagját nem találják. Az ittas állapotban lévő társaság nem tud pontos információt adni a társaikról, ezért szükség van az érintett mederszakasz búvárokkal történő átvizsgálására és a partszakaszon az eltűnt fiatalok keresésére. A parton operatív törzs irányítja a mentésben résztvevők munkáját. A ráckevei járási Kisduna mentőcsoportból a Kis-Sziget Önkéntes Tűzoltó Egyesület búvár egysége átvizsgálja az érintett mederszakaszt, illetve az érdi Benta, a pilisvörösvári Kevély, a szigetszentmiklósi Lakihegy és a budakeszi Vadas járási mentőcsoportok kutatás-keresést hajtanak végre a partszakaszon. A keresés során az egységek két embert mentenek ki a vízből, két embert találnak a partszakaszon a nádasban és egy embert a búvárok hoznak fel a négy méteres mélységből.

A látványos gyakorlat során a kirendeltség munkatársai folyamatosan tájékoztatták és hasznos tanácsokkal látták el a részvevőket. A gyakorlatnak külön célja volt a mentésben résztvevők kommunikációjának a begyakorlása, a mentendő csónak és a mentésben használt eszközök valós körülmények közötti gyakorlása és nem utolsósorban a fürdőzés szabályainak a propagálása.