Elviselhetetlen lesz a hőség, harmadfokú veszélyjelzést adtak ki

Helyi hírek Ország

Fokozódik a kánikula, a meteorológiai szolgálat szerint a napi középhőmérséklet vasárnap többnyire 25-26 fok körül, főként városi környezetben és a Dunántúlon helyenként kevéssel 27 fok felett alakul.

Ma délután az Északi-középhegység térségében, majd az északkeleti határvidéken alakulhat ki egy-egy zivatar. Este, éjszaka az északnyugati tájakon fordulhat elő egy-egy zivatar.

Hétfőn az ország délnyugati, nyugati felén már 27 fok körül, vagy afelett, keletebbre 25-27 fok között várható a napi középhőmérséklet.

Hőség, kánikula
Egy nő bevizezi magát a hőségben a Szabadság téri szökőkútban 2021. június 19-én. Ezen a napon életbe lépett az országos tisztifőorvos által elrendelt hőségriasztás. Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Hétfőn a délutáni óráktól az ország északi, északkeleti felén helyenként (a vasárnapinál nagyobb, de összességében kis számban) kialakulhatnak zivatarok. A délnyugati megyékben nem valószínű csapadék. A zivatarokat lokálisan viharos szélrohamok (60-90 km/h), jégeső, illetve nagyon kis területre korlátozódva rövid idő alatt 20-30 mm csapadék kísérheti.

Kedden a sok napsütés mellett főleg az ország északkeleti felén-harmadán számíthatunk gomolyfelhőkre, és elsősorban ott fordulhat elő helyenként zápor, zivatar. A délnyugati szél helyenként megélénkül, zivatarban megerősödik. A hőmérséklet hajnalban 16 és 23, délután 32 és 38 fok között alakul.

Három megyére harmadfokú veszélyjelzést adtak ki a hőség miatt, Hajdú-Biharra narancssárgát:

Szerdán napos idő várható, általában kevés gomolyfelhővel. Inkább csak az északkeleti és a nyugati határ közelében fordulhat elő egy-egy zápor, esetleg zivatar. Az északnyugati, nyugati szelet több helyen élénk, néhol erős, zivatar térségében átmenetileg viharos lökések is kísérhetik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 16 és 23, a maximum-hőmérséklet 33 és 38 fok között valószínű.

Szerdán Hajdú-Bihar megyében is piros figyelmeztetés lép életbe, mivel a napi középhőmérséklet elérheti a 29 fokot, a maximum pedig 37 fok körül várható:

Vizet osztanak a vasútállomásokon és a buszpályaudvarokon

Ásványvizet biztosít utasainak a MÁV-Start a fővárosi pályaudvarokon és több vidéki vasútállomáson a hőségriasztás idején – tájékoztatta a Mávinform szombaton az MTI-t.

Budapesten a Keleti és a Déli pályaudvaron, Kelenföldön, Kőbánya-Kispesten, Rákospalota-Újpesten, vidéken a miskolci, debreceni, nyíregyházi, békéscsabai, szegedi, kecskeméti, szolnoki, győri, pécsi, nagykanizsai, siófoki, fonyódi, tapolcai, veszprémi, zalaegerszegi és celldömölki állomáson kaphatnak díjmentesen vizet a várakozók – írták.

Az ásványvizet naponta 10 és 17 óra között biztosítják, addig, amíg a hőségriasztás tart. A Volánbusz az autóbusz-állomásokon szintén ad az utasoknak ivóvizet – olvasható a közleményben.