Nehéz sorsú debreceni szereplője is van a Las Vegas-i fesztiválra beválogatott dokumentumfilmnek

Helyi hírek

Beválogatták a Las Vegas-i The NewsFest – True Stories International Film and Writers Festival versenyprogramjába Skrabski Fruzsina Traumákon innen és túl című dokumentumfilmjét – adta hírül az Index.

A filmben többek között megszólal (a 23. perc körül) Tóth Zsé Ferenc, a debreceni Tündérkör Alapítvány elnöke is, aki állami gondozásban nőtt fel, súlyos látássérült, börtönben is volt.

Én tudom, milyen az, amikor 12 évesen a mínusz 16 fokban kikerülsz az utcára, vagy 10 évesen 1-2 napig semmit nem eszel. Tudom, milyen az, amikor felmész egy lépcsőházba, és kifordítod a ruhádat, hogy ne koszold össze

– hangzik el bemutatkozásában.

Tóth Zsé Ferenc a filmben arról is beszél, szerinte fontos, hogy az ember tudjon elnézést kérni, mert ezzel neveljük a ránk bízott gyerekeket. Fontos, hogy következetesek és igazságosak legyünk.

28 évesen érettségizett, mert úgy érezte, kell egy kis tudás ahhoz, hogy jobb ember lehessen. 18 évesen került ki a rendszerből, 21 évesen már kidobóskodott. Volt 1-2 olyan verekedése, amelybe nem kellett volna belemenni. Egy évet ült börtönben, ezután döntött úgy, hogy nem csak álmodozni, hanem tenni is kell.

Akarat és elhatározás kellett ahhoz, amit eddig elért. Ebben nagy segítsége volt annak a baráti körnek, amelybe bekerült.

Az alapítvány munkásságát itt lehet követni.

További szereplők:

Bagi Iván – ismert parodista, humorista, költő borzalmas árvaházakban nőtt fel, saját erejéből küzdötte fel magát elismert előadóvá.

Szabó Borbála író. A Nincsenapám, seanyám életrajzi könyv szerzője,

Danó Éva a gyerekvédelmi esetmenedzser, akinek apukája alkoholista, szülei munkanélküliek voltak, és

Dunai Attila csapatépítő tréner, HR-filozófus, akit a saját szülei idegenekre bíztak, majd a Fóti Gyermekvárosba került.

A dokumentumfilmben a téma mérvadó szakemberei is szerepelnek, mint Böjte Csaba ferences szerzetes, prof. dr. Bagdy Emőke pszichológus, Berényi András pszichológus, dr. Harangozó Judit pszichiáter, dr. Kádár Annamária pszichológus, Kosza Erzsébet nevelő, Menyhárt Ernő és Menyhárt Rita nevelők, Orvos-Tóth Noémi pszichológus, Szemeti Krisztina nevelő.

A film megtekinthető az Indavideón: