Elsőfokú ítélet született egy XI. kerületi emberölési kísérlet ügyében

Helyi hírek

A vádlott egy késsel bántalmazta a volt élettársát, aki életveszélyes sérülést szenvedett. A vád eredményes volt, az ügyben ma elsőfokú ítélet született: a Fővárosi Főügyészség súlyosításért, tényleges életfogytig tartó fegyházbüntetés kiszabásáért fellebbezett.

A vádirat szerint a különös visszaeső férfi 2019 decemberében odaköltözött barátnőjéhez, a későbbi sértetthez, azonban kapcsolatuk hamar megromlott és a nő megkérte, hogy költözzön el. A férfi csak úgy volt hajlandó elköltözni, hogy az nem végleges. A nő néhány óra múlva közölte a férfival, hogy nem várja vissza, majd 2020. január 3-án, az esti órában zárat cseréltetett a lakásán, amikor a vádlott megjelent és erőszakosan kezdett viselkedni. A nő telefonon hívni akarta a rendőrséget, a férfi azonban összetörte a készüléket, majd késsel bántalmazta a sértettet. A nő ennek következtében életveszélyes sérülést szenvedett, a szomszédok hívtak hozzá mentőket, akik szakszerű ellátásban részesítették.

A férfi az elkövetés idején egy korábbi emberölés kísérlete miatt kiszabott fegyházbüntetéséből volt feltételes szabadságon.

A Fővárosi Főügyészség a terhelt ellen különös visszaesőként elkövetett emberölés bűntettének kísérlete és rongálás vétsége miatt nyújtott be vádiratot a Fővárosi Törvényszékre.

A főügyészség indítványozta, hogy a bíróság a férfit ítélje életfogytig tartó fegyházbüntetésre, és a feltételes szabadságra bocsátás lehetőségét zárja ki.

A Fővárosi Törvényszék a mai tárgyaláson váddal egyezően bűnösnek mondta ki a férfit, és 20 év fegyházbüntetésre ítélte azzal, hogy a terhelt – előélete miatt – feltételes szabadságra nem bocsátható. A bíróság emellett a korábbi büntetésből engedélyezett feltételes szabadságot megszüntette.

Az élet elleni bűncselekmény tárgyi súlyára, valamint a férfi személyi körülményeire figyelemmel, a Fővárosi Főügyészség súlyosításért, tényleges életfogytig tartó szabadságvesztés kiszabása érdekében fellebbezett.